Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 357568

Zbornik radova

Autori: Jurkin, Marina; Ćubela Adorić, Vera; Barišić, Marijana
Naslov: Neki korelati individualnih razlika u osjetljivosti na nepravdu iz različitih perspektiva
( Some correlates of individual differences in sensitivity to injustice from different perspectives )
Izvornik: XVI. Dani psihologije u Zadru: Sažetci radova / Vulić-Prtorić, Anita ; Ćubela Adorić, Vera ; Proroković, Ana ; Sorić Izabela ; Valerjev, Pavle (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru , 2008. 62-62 (ISBN: 978-953-7237-34-9).
Skup: XVI. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 28-30.05.2008.
Ključne riječi: osjetljivost na nepravdu; vjerovanja o pravednosti svijeta; centralnost pravde; empatija; anomija; makijavelizam
( sensitivity to injustice; just-world beliefs; justice centrality; empathy; anomy )
Sažetak:
Dosadašnja istraživanja u psihologiji socijalne pravde pokazala su, između ostalog, da reakcije na iskustvo nepravde ovise prvenstveno o poziciji pojedinca (žrtva, promatrač, počinitelj ili « ; ; ; profiter» ; ; ; ), kao i o njegovoj toleranciji na nepravdu. Polazeći od ovih zapažanja, Schmitt, Gollwitzer i Arbach (2003) konstruirali su instrument namijenjen ispitivanju osjetljivosti na nepravdu iz različitih perspektiva. U dosadašnjim primjenama hrvatska verzija Skale osjetljivosti na nepravdu (SON) pokazala je zadovoljavajuće metrijske karakteristike (npr. Ćubela Adorić i Tucak, 2007 ; Jurkin i Ćubela Adorić, 2008). S ciljem dalje validacije ove skale, u istraživanju čiji će rezultati biti prezentirani u ovom radu ispitane su relacije pojedinih subskala SON s mjerama nekoliko teorijski relevantnih konstrukata (vjerovanja o pravednosti svijeta, centralnost pravde, empatija, anomija, makijavelizam). Istraživanje je provedeno u sklopu preliminarnih istraživanja na projektu „ Iskustva nepravde i psihološka dobrobit tijekom nekih životnih tranzicija“ . Sudjelovale su dvije skupine ispitanika iz Zadra (N = 178) i Mostara (N = 147). Općenito, rezultati dobiveni u obje skupine govore u prilog konstruktnoj valjanosti pojedinih subskala SON. Utvrđene su i neke zanimljive razlike između ove dvije skupine ispitanika u obrascima povezanosti osjetljivosti na nepravdu iz različitih perspektiva s nekim ispitivanim konstruktima (npr. makijavelizam, anomija), koje sugeriraju da i kontekstualni činitelji mogu djelovati na osjetljivost na nepravdu iz pojedinih perspektiva i na njezine relacije s drugim konstruktima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 269-1301422-1493, 130-1301422-1420
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: vcubela@unizd.hr (vcubela@unizd.hr), 1. Lip. 2008. u 20:40 sati