crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 357795

Zbornik radova

Autori: Jugović, Ivana; Kamenov, Željka
Naslov: Rodne uloge u adolescenciji: Razlikuju li se procjene društvenih očekivanja od djevojaka i mladića u različitim hrvatskim gradovima?
( Gender roles in adolescence: Do perceptions of societal expectations from girls and boys differ in different Croatian towns? )
Izvornik: Sažetci radova XVI. Dani psihologije u Zadru / Vulić-Prtorić, Anita ; Ćubela Adorić, Vera ; Proroković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju , 2008. 63 (ISBN: 978-953-7237-34-9).
Skup: XVI. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29.-31.05.2008.
Ključne riječi: rodne uloge; adolescencija; razlika između gradova
( gender roles; adolescence; differences between towns )
Sažetak:
U svrhu razvoja skale rodnih uloga u adolescenciji, cilj istraživanja bio je ispitati razlike u percepciji rodnih uloga između različitih hrvatskih gradova. Često se istraživanja koncepata ovisnih o socijalnom kontekstu provode samo u jednom gradu, najčešće Zagrebu. Zato se u ovom istraživanju željelo usporediti percepcije rodnih uloga u nekoliko gradova u Hrvatskoj. Pretpostavilo se da će percepcije rodnih uloga biti manje tradicionalne u Zagrebu i Rijeci. U istraživanju je sudjelovalo 1080 učenika/ca 3. razreda srednjih škola (55, 5% djevojke) iz Zagreba, Varaždina, Šibenika, Slavonskog Broda i Rijeke. Dio učenika je pohađao gimnaziju (47, 6%), a dio trogodišnje (13, 8%) i četverogodišnje strukovne škole (38, 6%). Sudionici/e su procjenjivali koliko se različita ponašanja, osobine i interesi opisani u 71 tvrdnji očekuju od djevojaka, a koliko od mladića u hrvatskom društvu. Jednostavna analiza varijance odstupanja između procjena društvenih očekivanja od djevojaka i mladića pokazala je da je glavni efekt grada značajan na 53 od 71 varijable. Neočekivano se pokazalo da sudionici iz Zagreba percipiraju statistički značajno veću diskrepanciju između očekivanja od djevojaka i mladića nego sudionici iz drugih gradova. Pokazalo se i da podaci iz Zagreba i Slavonskog Broda odskaču od podataka iz drugih gradova. Sudionici iz zagrebačkog uzorka veći broj tvrdnji smatraju « ; ; očekivanjem od djevojaka» ; ; u usporedbi s drugim gradovima, a sudionici iz Slavonskog Broda veći broj tvrdnji smještaju u rodno neutralne kategorije kao što su « ; ; očekivanja od oba spola» ; ; . Jednostavne analize varijanci na skalama muške i ženske rodne uloge pokazale su značajan glavni efekt grada. Post-hoc testovi ukazuju da se u Zagrebu više percipira da bi se djevojke trebale prikloniti ženskoj rodnoj ulozi nego u Varaždinu, Šibeniku i Rijeci. Nadalje, u Slavonskom Brodu se percipira da se mladići manje trebaju prikloniti muškoj rodnoj ulozi nego u Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku, te da djevojke manje trebaju izbjegavati mušku rodnu ulogu. Dobiveni rezultati pokazuju da se rodne uloge u adolescenciji percipiraju na donekle različit način u različitim gradovima. Stoga se preporučuje da se prilikom razvoja instrumenata za ispitivanje koncepata koji ovise o socijalnom kontekstu, kao što su rodne uloge, istraživanje provede u različitim sredinama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-1301422-1420, 269-1301422-1493
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: jugovic@idi.hr (jugovic@idi.hr), 2. Lip. 2008. u 14:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4