Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 363470

Časopis

Autori: Marković, Jelena
Naslov: Je li etično etički istraživati s djecom? Neka etička pitanja u istraživanju folklorističkih i kulturnoantropoloških aspekata djetinjstva.
( Are standards of ethics in research with children ethical? Some ethical issuse in the research of folkloristic and cultural anthhropological aspects of childhood. )
Izvornik: Etnološka tribina. Godišnjak Hrvatskog etnološkog društva. (0351-1944) 31 (2008); 147-165
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: etika; moralna retorika djetinjstva; pričanja o djetinjstvu
( ethics; moral rhetoric of childhood; stories of childhood )
Sažetak:
U tekstu, autorica propituje etičnost etičkih standarda istraživanja s djecom koji su upisani u međunarodno i domaće pravne akte. Autorica se bavi etičkim pitanjima koja su aktualna prije istraživačeva ''ulaska'' na teren, a koja istraživanje mogu učiniti anksioznim poljem. Slijedom toga predlaže nešto što uvjetno naziva ''refleksivnom ne-zaštitom'' koja nije suprotnost od zaštite nego ne uključuje dodatnu aktivnu zaštitu djece već aktivnu i neprestanu refleksivnost vlastitih istraživačkih postupanja i svoji predodžbi o djeci i djetinjstvu.
Projekt / tema: 189-1890666-0665
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Je li etično etički istraživati s djecom? Neka etička pitanja u istraživanju folklorističkih i kulturnoantropoloških aspekata djetinjstva.
Upisao u CROSBI: jmarkovic@ief.hr (jmarkovic@ief.hr), 19. Kol. 2008. u 12:04 sati