Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 367650

Zbornik radova

Autori: Mikleusic, Igor; Tadic, Maja; Zorec, Lea
Naslov: Osobine ličnosti i društveni stavovi: Mogućnost predviđanja društvenih stavova na temelju Velepetorog modela ličnosti
( Personality factors and social attitudes: Contribution of Big Five personality factors to the explanation of social attitudes )
Izvornik:
Skup: Međunarodni znanstveno-stručni skup XVI. DANI PSIHOLOGIJE XVI. DANI PSIHOLOGIJE
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29. - 31. svibanj 2008.
Ključne riječi: društveni stavovi; velepetori model ličnosti
( social attitudes; Big five; personality factors )
Sažetak:
U ovom radu ispitivali smo mogućnost predviđanja temeljnih dimenzija društvenih stavova na temelju Velepetorog modela ličnosti. Istraživanje je provedeno kroz dva nezavisna mjerenja, na većem uzorku studenata (N≈ 500). Kao mjera ličnosti korištena je Goldbergova (1999) IPIP 100 skala, validirana u Hrvatskoj (Mlačić i Goldberg, 2007). Kao mjere društvenih stavova korištene su dvije skale, proizašle iz različtih teorijskih i metodoloških pristupa: LDS skala (Milas, 2004), izvedena iz Wilson-Patterson (1968) skale, koja se sastoji od dimenzija Religioznosti, Kozmopolitizma, Modernizma, Seksualnih sloboda i Radničkih prava ; te Saucierova ISMS skala, razvijena po uzoru na leksička istraživanja u ličnosti, koja se sastoji od dimenzija označenih kao α , β , γ i δ . U prvom dijelu rada bavili smo se ispitivanjem strukture korištenih mjera, pri čemu su IPIP i LDS replicirali očekivanu peterofaktorsku strukturu, a analiza ISMS skale pokazala je trofaktorska i četverofaktorska rješenja, što je u skladu s dosadašnjim istraživanjima Sauciera (2000). U drugom dijelu rada razmatrali smo dimenzije ličnosti kao prediktore društvenih stavova. Dobiveni nalazi potvrđuju dosadašnje rezultate istraživanja s LDS skalom, no s ISMS skalom dobiveni su ponešto različiti rezultati od prijašnjih Saucirovih rezultata sa sličnim mjerama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 194-1941558-1555
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: mtadic@pilar.hr (mtadic@pilar.hr), 9. Lis. 2008. u 12:14 sati