crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 372505

Časopis

Autori: Banić, Marko; Kardum, Duško; Petričušić, Lidija; Urek-Crnčević, Marija; Pleško, Sanja; Kujundžić, Milan;
Naslov: Značenje prehrane bolesnika s dekubitusom
( The role of diet in decubitus ulcer patients )
Izvornik: Acta medica Croatica. Supplement (1331-1638) 62 (2008), S; 85-96
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: klinička prehrana; nutritivni rizik; nutritivni status; tlačni vrijed (dekubitus); prevencija; liječenje
( clinical nutrition; nutritional risk; nutritional status; pressure ulcer; prevention therapy )
Sažetak:
Klinička prehrana objedinjuje sveukupne spoznaje u vezi s hranidbenim ststusom jedinke i hranidbenim potrebama za neometani rast, razvoj, reprodukciju i laktaciju. Za bolesnike s utvrđanim nutricijskim rizikom mora se razraditi plan optimalne prehrane koji mora uvažavati njihovo stanje i energijske i selektivne nutricijske potrebe. Stručnjaci za kliničku prehranu (educirani liječnici i dijetetičari) odgovorni su za timsku i detaljnu procjenu nutritivnog rizika i potreba, izradu plana i primjenu odgovarajućih metoda kliničke prehrane te nadzor provedbe planiranih mjera i postupaka u liječenju tih bolesnika. Etiologija dekubitalnih ulkusa je multifaktorska, a na pojavnost, narav i opsežnost utječu fiziološki (dob, kronično bubrežno ili plućno zatajenje), metabolički (dijabetes), nutritivni (pothranjenost), biokemijski i mehanički (nepokretnost) činitelji, uz inkontinenciju i promijenjeno stanje svijesti. Adekvatni nutritivni status i odgovarajuća hidracija osnovni su preduvijeti očuvanja intaktne kože i potkožnog tkiva koji sprječavaju narušavanje njihove strukture i funkcije te nastanak kronične rane i dekubitusa. U prevenciji i liječenju kronične rane neophodan je uravnoteženi hranidbeni unos koji uključuje sve osnovne sastojke hrane koji su potrebni za postizanje optimalnog zdravlja i funkcijskog statusa: adekvatan kalorijski unos (30-50 kcal/kg tjelesne težine), unos s visokim udjelom bjelančevina (1.25-1.5 g/kg tjelesne težine), adekvatan unos tekućine (30-35 mL/kg tjelesne težine), unos vitamina C, A i cinka što je važno za imunološki odgovor, tvorbu kolagena i metabolizam bjelančevina ; unos arginina što pospješuje cijeljenje rane i imunološku funkciju. Peroralne dijete i enteralni/parenteralni pripravci koji sadrže optimalnu kombinaciju nutrijenata i imunonutrijenata učinkoviti su u prevenciji nastanka i liječenju komplikacije kronične rane i dekubitusa bolesnika s povišenim nutritivnim rizikom.
Projekt / tema: 198-0000000-3103, 198-0000000-1124, 108-0000000-3114
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Značenje prehrane bolesnika s dekubitusom
Upisao u CROSBI: mbanic@kbd.hr (mbanic@kbd.hr), 21. Stu. 2008. u 13:30 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4