crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 374560

Zbornik radova

Autori: Vedriš, Mladen; Šimić, Ružica
Naslov: Politika vidljive ruke države
( The Visible Hand of the State )
Izvornik: Ekonomska politika Hrvatske u 2009. / Jurčić, Ljubo ; Jurišić, Snježana ; Mlinarević ; Mladen ; Teodorović, Ivan (ur.). - Opatija : Inženjerski biro d.d. , 2008. 251-270 (ISBN: 978-953-262-024-5).
Skup: Ekonomska politika Hrvatske u 2009.
Mjesto i datum: Opatija, 12.-14.11.2008.
Ključne riječi: gospodarski razvoj; strukturne promjene; nove teorije ekonomskog rasta; regulatorna uloga države; globalizacije; EU prilagodbe
( economic development; structural change; new theories of economic growth; regulatory role of the state; globalization; EU adaptation )
Sažetak:
Događaji na globalnoj ekonomskoj sceni u razdoblju od posljednje dvije godine s izuzetnim ubrzanjem tijekom drugog polugodišta ove godine, posebice na tržištima kapitala, izuzetno su utjecale i utječu na dinamiku ukupnog razvoja. Nikada prije se realni impulsi promjena nisu tako brzi prenosili na pojedine dijelove svjetske ekonomije. Strukturna povezanost i međuodnosi onih njenih najjačih i dominantnih dijelova: sjeverna Amerika, Europska unija, Daleki istok, stvaraju nove okvire i događanja i ponašanja, koji se zatim prenose i na sve ostale dijelove svijeta. U kontekstu istraživačkog i znanstvenog interesa ovog rada, bitno je razmotriti utjecaje na gospodarska događanja unutar Republike Hrvatske. U tom okviru vlastitih nacionalnih događanja, iskazana eksterna dinamika istovremeno se snažno isprepliće s ostvarivanim ili najavljenim neophodnim reformama gospodarskog sustava u okviru njegove očekivane i neminovne porilagodbe na putu uklapanja u Europsku uniju. U takvim okolnostima, kao niti u jednom trenutku od agresije i rata, gdje je ad hoc uloga države – organizacija obrane i ukupnog življenja u tim okolnostima bila neophodna, postaje jasno da se taj kompleksni karakter promjena ne može ostvarivati bez proaktivne uloge države, kao bitnog agensa stvaranja niza infrastrukturnih pretpostavki za uspješnost promjena: zakoni i prateći propisi, efikasna javna uprava, stvaranje regulatornih mehanizama i agencija, vođenje aktivne industrijske politike... Takav konceptualni zaokret u datim okolnostima postaje relevantan okvir ponašanja ne više samo za tranzicijske zemlje, nego i u ukupnosti svjetske ekonomije i globalnog društva.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 066-0661428-2509
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Ekonomija
Puni text rada: 374560.OpatijaHDE_studeni2008_FINAL.doc (tekst priložen 4. Pro. 2008. u 14:28 sati)
Upisao u CROSBI: rsimic@pravo.hr (rsimic@pravo.hr), 4. Pro. 2008. u 14:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4