crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 378218

Disertacija

Autor: Ivanković, Vedran
Naslov: Ulica grada Vukovara 1945.-1971. i moderne vizije Zagreba u 20. stoljeću - refleksije utjecaja Internacionalnog stila u hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu nakon Drugog svjetskog rata
( Vukovar street in Zagreb 1945-1971 and modern visions in the 20th century – International style impact reflections in the Croatian architecture and urban planning after the Second World War )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Arhitektonski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 12.05.
Godina: 2008
Stranica: 332
Mentor: Obad Šćitaroci , Mladen
Ključne riječi: Ulica grada Vukovara; Zagreb; Urbanizam 20. stoljeća; Moderne vizije u 20. stoljeću; Antolić; Vladimir
( Vukovar street; Zagreb; Urban planning in the 20th century; Modern visions in the 20th century; Antolić; Vladimir )
Sažetak:
Doktorska disertacija istražuje razdoblje avangardnog poslijeratnog planiranja i izgradnje Zagreba "novom" modernom arhitekturom, koja je nakon ključnih političkih perturbacija s kraja 1940-ih konačno početkom 1950-ih postala službeni hrvatski (državni) stil, okarakteriziran jedinstvenim idejno-ideološkim stasanjem u novom društvenom poretku. U urbanološkim traženjima i sudbonosnom iskoraku grada prema rijeci, koji su se otprilike odvijali istovremeno, autor analizira mogući utjecaj modela kao što su Le Corbusierovi "apolitički" gradovi, inspirirani tehnokracijom i tehničkom revolucijom, te definira ideološki i stilski odmak hrvatske arhitekture i urbanizma od srednjoeuropskog kruga. U tome su kontekstu izdvojeni te prema jedinstvenim obilježjima valorizirani: značenje zagrebačkog urbanizma u europskim vizijama pedesetih godina 20. stoljeća koje utjelovljuje korelacija arhitekture i ideologije - u Hrvatskoj stvorena na vlastitim idejno-razvojnim osnovama usko povezanih odrednica opće urbane problematike i suvremenog europskog pravca kasnoga modernizma, koji se teorijski razvio u prvom redu kroz nekoliko posljednjih kongresa CIAM-a, te značenje opusa hrvatskog arhitekta i urbanista Vladimira Antolića, kojem je atribuirano autorstvo vizije nekadašnjeg Moskovskog bulevara (današnje Ulice grada Vukovara u Zagrebu) kao jedinog (djelomičnog) ostvarenja planske izgradnje grada u prvim desetljećima nakon rata, koja je predstavljena u direktivnoj regulacijskoj osnovi grada 1949. godine pod pečatom tadašnjeg Urbanističkog instituta Hrvatske (ravnatelj Vladimir Antolić). Realizacija dijela Ulice grada Vukovara najekletantniji je primjer derivacije CIAM-ovskih urbanoloških principa (Atenske povelje, Le Corbusier), i to ponajprije zbog Antolićeve sklonosti istočnim idejnim polazištima spečificno i znalački zakinutima za socrealistička razmatranja i eventualne utjecaje. Zbog toga velika ulica – prvi i jedini moderni bulevar Zagreba – planirana i građena u jedinstvenome spletu utjecaja Istoka i Zapada koji uz prepoznatljive dimenzije megaprojekta u konkretnome gradskom prostoru posljeratnog Zagreba i uz jedinstvenu stilsku težnju pedesetih da revolucionarne umjetničke ideologije s početka stoljeća sintetski sažima na ljudsku mjeru odnosa velična i oblika - predstavlja također realizaciju jedne od najvećih vizija hrvatskog urbanizma 20. stoljeća uopće. U radu su iznesene datacije i atribucije građevina u današnjoj Ulici grada Vukovara koje su projektirane ili izgrađene u razdoblju 1945.-1971. godine, a u kontekstu sintetskog pregleda vizija 20. stoljeća i usporedbe s recentnim europskim primjerima (Le Corbusier) analizirani su svi urbanistički planovi Zagreba 20. stoljeća za prostor između željezničke pruge i Save.
Projekt / tema: 054-0543089-2967
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Arhitektura i urbanizam
Upisao u CROSBI: mscitaroci@arhitekt.hr (mscitaroci@arhitekt.hr), 13. Sij. 2009. u 09:22 sati
Napomene:
Sadržaj, sažetak i podaci o diseraciji na francuskom jeziku.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4