Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 379179

Zbornik radova

Autori: Šakić, Ivana; Franc, Renata; Šakić, Vlado
Naslov: Obilježja novinskog izvještavanja o kriminalu: čestina i veličina novinskih priloga s obzirom na tip kaznenog djela te obilježja počinitelja i žrtve
( Characteristics of newspaper crime articles: frequency and size of newspaper articles relating to type of criminal offence and characteristics of perpetrator and victim of criminal offence )
Izvornik: Knjiga sažetaka 16. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Hadžiselimović, Dž. i sur. (ur.). - Poreč : Društvo psihologa Istre , 2008. 45-46 (ISBN: 978-953-95206-2-3).
Skup: 16. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Psihologija- mediji- etika"
Mjesto i datum: Poreč, Hrvatska, 1.- 4.10.2008.
Ključne riječi: analiza sadržaja novinskih priloga; kaznena djela; obilježja osumnjičenika/ počinitelja; obilježja žrtve
( newspaper content analysis; criminal offence; characteristics of perpetrator and victim of criminal offence )
Sažetak:
Cilj ovoga istraživanja je analizom sadržaja dnevnih listova utvrditi obilježja novinskog izvještavanja o kriminalu. Provjerena je ovisnost čestine i veličine novinskih priloga s obzirom na tip kaznenog djela (ubojstva, druga nasilna kaznena djela, imovinska djela te ostala kaznena djela), te s obzirom na dob i spol osumnjičenika/počinitelja te žrtve. Metodom analize sadržaja analizirana su sva novinska izdanja „ Večernjeg lista“ , „ Jutarnjeg lista“ i „ Vjesnika“ u razdoblju od 60 dana, od 15.09.2003. do 15.11.2003 (ukupno 180 primjeraka dnevnih novina). Osnovna jedinica analize bio je jedan novinski prilog, pri čemu su analizirani samo oni prilozi koji su vezani uz problem kriminala, kaznenih djela i nasilja na području Republike Hrvatske. Rezultati analize sadržaja su pokazali da su s obzirom na tip kaznenog djela relativno najčešći i prostorno najveći prilozi o kaznenom djelu ubojstva. S obzirom na spol osumnjičenika/počinitelja i/ili žrtve rezultati pokazuju da su u analiziranom razdoblju relativno najčešći i prostorno najveći prilozi u kojima se izvještava o muškim osumnjičenicima i/ili o muškim žrtvama. U pogledu dobi osumnjičenika/počinitelja, utvrđeno je da su relativno najčešći prilozi o osumnjičenicima iz skupine od 18 do 30 godina, a najmanje zastupljeni prilozi o maloljetnim osumnjičenicima. S obzirom na dob žrtve, utvrđeno je da su relativno najčešći prilozi o žrtvama dobi iznad 41 godine, a relativno najmanje su zastupljeni prilozi o žrtvama do 18 godina i od 18 do 30 godina. Utvrđeni rezultati o obilježjima novinskog izvještavanja o kriminalu komentiraju se s obzirom na sličnosti i razlike sa službenih podacima o obilježjima kaznenih djela na području Republike Hrvatske.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 194-1941558-1520
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: renata@pilar.hr (renata@pilar.hr), 20. Sij. 2009. u 20:03 sati