Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 379852

Zbornik radova

Autori: Špelić, Aldo; Tatković, Nevenka; Krbavčić, Nataša
Naslov: Uloga razine savjesnosti u socijalizaciji djece u razrednoj sredini i školskom uspjehu
( Conscience level and its role in the children socialization within a classroom and school success )
Izvornik: Međunarodni znanstveni kolokvij 'Nastavnik čimbenik kvalitete u odgoju i obrazovanju' / Rosić, Vladimir (ur.). - Rijeka : Pedagoški fakultet u Rijeci , 1999. 403-416 (ISBN: 953-6104-15-6).
Skup: Međunarodni znanstveni kolokvij 'Nastavnik čimbenik kvalitete u odgoju i obrazovanju'
Mjesto i datum: Rijeka, 25.-26.ožujka 1999
Ključne riječi: savjesnost; školska djeca; socijalizacija; roditeljstvo
( conscience; school children; socialization; parenting )
Sažetak:
U ovom istraživanju koje je obuhvatilo učenike Vl razreda osnovne škole (N=95), cilj je bio ispitati ulogu razine savjesnosti, izraženu rezultatima na testu savjesti (TS) V.Bikića (1981), u (I) školskom uspjehu, i u (II) razini uspješnosti socijalizacije djeteta u razrednoj sredini, određenu sociometrijskim testom. Dobiveni rezultati su (1) potvrdili važnost uloge savjesnosti u školskom uspjehu i to na način da su bolji uspjeh kao i značajno manju varijabilnost postigli učenici iz skupine ‘ prosječno’ razvijene savjesnosti, dok su učenici u dvjema ekstremnim skupinama sa ‘ nisko’ i ’ visoko’ razvijenom savjesnošću postigli niže prosječne rezultate i značajnije veću varijabilnost. (2) S aspekta djetetove socijalizacije dobiveni su rezultati koji pokazuju da se učenici s ‘ visokom’ razinom savjesnosti razlikuju u odnosu na druge dvije skupine učenika u smislu veće odbaćenosti i neprihvaćenosti u razrednoj sredini. (3) Za razumijevanje razine savjesnosti i njenog utjecaja na djetetov uspjeh i socijalizaciju značajno je uzeti u obzir aspekt djetetova Ego ideala i ulogu roditelja u njegovom funkcioniranju.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
URL Internet adrese: https://www.researchgate.net/publication/257636379_ULOGA_RAZINE_SAVJESNOSTI_U_SOCIJALIZACIJI_DJECE_U_RAZREDNOM_OKRUENJU_I_KOLSKOM_USPJEHU
Upisao u CROSBI: aspelic@unipu.hr (aspelic@unipu.hr), 26. Sij. 2009. u 23:19 sati