crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 379997

Disertacija

Autor: Markovina, Dragan
Naslov: Šibenska luka u trgovačko-kulturnim razmjenama dviju jadranskih obala na prijelomu 18. i 19. stoljeća
( Port of Šibenik in trade-cultural relations between two adriatic coasts at the end of eighteenth and the begining of nineteenth centuries )
Vrsta: magistarski rad
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 21. 01.
Godina: 2009
Stranica: 131
Mentor: Roksandić, Drago
Ključne riječi: Šibenska luka; Šibenik; jadranski prostor; pomorsko-trgovački kontakti; društveno-gospodarska kretanja; Mletačka Republika; austrijska i francuska uprava; brodarstvo; jadranske luke; interkulturna prožimanja.
( Port of Šibenik; Šibenik; Adriatic coasts; maritime-trade relations; social amd economic process; Republic of Venice; austrian and french government; shipping; Adriatic ports; inter-cultural influences. )
Sažetak:
Uloga Šibenika i njegove luke u kontekstu pomorsko-trgovačkih odnosa na jadranskom prostoru krajem 18. i početkom 19. stoljeća nalaze se u središtu istraživačkog interesa ovog rada. S obzirom na činjenicu otvaranja cijelog niza problemskih pitanja te na kompleksnost promatranog razdoblja, prepoznatljivog ponajprije po raznim geopolitičkim previranjima na jadranskom i dalmatinskom prostoru, bilo je nužno smjestiti Šibenik i Dalmaciju u cjelini u društveni, geopolitički te gospodarski kontekst promatranog perioda u cilju razumijevanja procesa vezanih uz dinamizam lučkih aktivnosti. Pored toga je za razumijevanje fenomena Šibenika kao urbanog središta okrenutog podjednako svim njegovim sastavnicama, kako otočnoj, tako i obalnoj i kopnenoj, bilo potrebno približiti grad kao cestovno i urbano stjecište prožimanja balkanskog i mediteranskog prostora, što se ponajprije očitovalo u tranzitnom karakteru njegove luke te kao fenomen slojevite slike gradskog stanovništva. Svi navedeni podaci u konačnici su omogućili uvid u intenzivnost pomorsko-trgovačkih jadranskih kontakata krajem 18. stoljeća, promjene odnosa moći među jadranskim državama, amblematski prezentiranih u nestanku dvaju pomorskih republika, mletačkoj i dubrovačkoj, stvaranje novih političkih odnosa na jadranskom prostoru, ali i u snažan utjecaj dolaska francuske uprave sa svojim reformskim idejama i imperijalnim projektima te, vezano s tim, snažnu pomorsku blokadu Jadrana od strane britanske flote, kao i u višestoljetnu ukorijenjenost trgovačkih odnosa na Jadranu, koji su odmah po stabilizaciji prilika obnovljeni u prijašnjem obliku. U svim tim kretanjima šibenska luka igrala je nezanemarivu ulogu tranzitnog lučkog središta s jedne strane, kao i izvoznika vlastitih agrarnih viškova s druge strane, koristeći sve dostupne resurse gradskog areala i gravitirajućih joj krajeva.
Projekt / tema: 130-1300855-0860
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: dmarkov@ffst.hr (dmarkov@ffst.hr), 27. Sij. 2009. u 16:22 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4