Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj odabranih eteričnih ulja na rast kvasca Candida albicans (CROSBI ID 352131)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Percela, Ana Utjecaj odabranih eteričnih ulja na rast kvasca Candida albicans / Delaš, Frane (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Percela, Ana

Delaš, Frane

hrvatski

Utjecaj odabranih eteričnih ulja na rast kvasca Candida albicans

Eterična ulja i njihovi sastojci posjeduju antibakterijski, antivirusni, antifungalni, antiparazitski i insekticidni učinak. Svojstva eteričnih ulja su povezana s njihovom funkcijom u samoj biljci. Antimikrobni učinak biljnih ulja i ekstrakata ili sastojaka eteričmih ulja primijenjen je u mnogim sustavima uključujući zaštitu svježe i procesirane hrane, farmaceutici, alternativnoj medicini i prirodnim terapijama. Istraživanja su provedena sa različitim koncentracijama različitih eteričnih ulja: kadulja, lavandin, ružmarin, limun i cimet. Inhibicija rasta kvasca s odabranim eteričnim uljima istraživana je disk-difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije na čvrstoj podlozi u Petrijevoj zdjelici, te je na osnovi dobivenih rezultata donesen zaključak o njihovom antimikrobnom djelovanju. Istraživana eterična ulja inhibirala su rast kvasca Candida albicans. Najjače inhibitorno djelovanje na istraživani kvasac ima eterično ulje cimeta, dok je na djelovanje eteričnog ulja limuna pokazao određenu otpornost.

Antimikrobni učinak; Candida albicans; eterična ulja; inhibicija

nije evidentirano

engleski

The effect of selected essential oils of the growth Candida albicans

nije evidentirano

Antimicrobial effect; Candida albicans; essential oils; inhibition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

18.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija