Rast bakterija, kvasaca i plijesni u prisutnosti odabranih antimikrobnih agenasa (CROSBI ID 352134)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maček, Goran
Delaš, Frane
hrvatski
Rast bakterija, kvasaca i plijesni u prisutnosti odabranih antimikrobnih agenasa
Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrstama biljaka. Osim kao aditivi, primjenu imaju i u sintezi lijekova. Dehidracetna kiselina i njeni derivati imaju široku primjenu a najčešće se koriste se kao konzervansi i antimikrobni agensi. U radu je istraživan antimikrobni učinak različitih volumena i koncentracija sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline na odabrane mikroorganizme (Salmonella sp., Bacillus subtilis, Candida utilis, Saccharomyces cerevisiae, Trichoderma sp. i Aspergillus níger) difuzijskom metodom. Odabrane koncentracije istraživanih spojeva pokazale su različiti inhibitorni učinak na test mikroorganizme.
Antimikrobno djelovanje; bakterije; dehidracetna kiselina; difuzijska metoda; kumarin; kvasci; plijesni
nije evidentirano
engleski
The effect of researched chemical compounds on microbail growth of chosen species of microorganisms
nije evidentirano
Antimicrobial activity; bacteria; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion technique; moulds; yeasts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
10.10.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb