crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 382513

Zbornik radova

Autori: Brdar, Ingrid; Anić, Petra
Naslov: Subjektivna dobrobit, životni ciljevi i psihološke potrebe adolescenata s različitim stupnjem usmjerenosti na tri puta prema sreći
( Subjective well-being, life aspirations and basic psychological needs of adolescents with different levels of three orientations to happiness )
Izvornik: Psihologiji - mediji - etika: knjiga sažetaka 16. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Hadžiselimović, Dž., Kolesarić, V., Pregrad, J., Plavšić, M. (ur.). - Poreč : Društvo psihologa Istre - Associazione psicologi dell'Istria , 2008. 159-160 (ISBN: 978-953-95206-2-3).
Skup: 16. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Poreč, 1. - 4. 10. 2008.
Ključne riječi: Orijentacije prema sreći; subjektivna dobrobit; životni ciljevi; psihološke potrebe
( Orientations to happiness; subjective well-being; life goals; psychological needs )
Sažetak:
Sreća se najčešće u istraživanjima određuje kao subjektivna dobrobit, odnosno kao kognitivna evaluacija života ispunjenog pozitivnim emocijama, uz što manje negtivnih emocija (Oishi i sur., 1999). Dakle, subjektivna dobrobit se sastoji od dvije komponente, afektivne i kognitivne. Teorija autentične sreće (Seligman, Park i Steen, 2006) razlikuje tri pristupa sreći: ugodan, angažiran i smislen život. Orijentacija ka sreći povezana je s odabirom različitih životnih ciljeva. Prema teoriji samoodređenja (Deci i Ryan, 2000), intrinzični su ciljevi (povezanost s ljudima, doprinos zajednici i osobni razvoj) povezani s višom subjektivnom dobrobiti, dok ekstrinzični ciljevi (bogatstvo, fizička atraktivnost i popularnost) ne povećavaju, a ponekad i smanjuju subjektivnu dobrobit. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlikuju li se životni ciljevi, psihološke potrebe i subjektivna dobrobit među adolescentima s različitim stupnjem usmjerenosti na tri puta prema sreći. Za ispitivanje emocionalne komponente subjektivne dobrobiti prevedena je skala PANAS i provjerene metrijske karakteristike ove verzije skale. u ispitivanju je sudjelovalo 218 srednjoškolaca (156 djevojaka i 72 mladića), od 15 do 18 godina (prosječne dobi 16.5 godina). Primijenjeni su slijedeći upitnici: PANAS (Watson i sur., 1988), Skala zadovoljstva životom (Diener i sur., 1985), Upitnik orijentacije prema sreći (Peterson i sur., 2005), Upitnik životnih ciljeva (Kasser i Ryan, 1996) i Upitnik osnovnih psiholoških potreba (Deci i Ryan, 2004). Adolescenti su podijeljeni u tri grupe prema stupnju usmjerenosti na ugodan, smislen i angažiran život, a zatim je analizom varijance uspoređena njihova subjektivna dobrobit, životni ciljevi i psihološke potrebe. Adolescenti s visokim rezultatima na svakoj pojedinoj orijentaciji prema sreći imali su najvišu subjektivnu dobrobit. Kod svih orijentacija tri su se grupe razlikovale u omjeru pozitivnosti emocija, potrebi za kompetentnošću i intrinzičnim životnim ciljevima – veći stupanj usmjerenosti bio je povezan s višim rezultatima. Međutim, kod orijentacije na ugodan život razlike između grupa idu u suprotnom smjeru – adolescenti s većom usmjerenošću na ugodan život veću su vrijednost pridavali ekstrinzičnim, a manju intrinzičnim ciljevima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 009-0342618-2193
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: ibrdar@ffri.hr (ibrdar@ffri.hr), 18. Vel. 2009. u 15:09 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4