Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša (CROSBI ID 545972)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Lenart, Lidija
hrvatski
Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett) tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška) provedena su istraživanja uroda zrna, hektolitarske mase, sadržaja proteina i škroba, sadržaja ekstrakta (EF), razlike ekstrakta između fine i grube meljave(DEF), viskoznosti sladovine (VIS), friabilnosti (FRI), Kolbachovog indeksa (KI), dijastatske snage (DWP), α -amilaze (LA) i β -glukanaze (BGLU). Značajan (P≤ 0, 05) učinak na urod zrna, hektolitarsku masu zrna, sadržaj proteina i škroba, EF, FRI, DWP, LA i BGLU imala je godina uzgoja i sorta. Značajne razlike između lokaliteta procijenjene su za hektolitarsku masu zrna, sadržaj bjelančevina, sadržaj škroba, EF i FRI.
jari ječam; sorta; urod zrna; kakvoća zrna i slada; GEI
nije evidentirano
engleski
The quality parameters of barley malt and grain considering genotype and environment sinergy
nije evidentirano
spring barley; variety; grain yeld; malt and grain quality; GEI
nije evidentirano
Podaci o prilogu
335-339.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-67-3
Podaci o skupu
poster
16.02.2009-20.02.2009
Opatija, Hrvatska