crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 387552

Zbornik radova

Autori: Pavlina, Želimir; Filjak, Tomislav; Cippico, Igrid; Knezović, Zvonimir; Matešić, Krunoslav; Trlek, Mladen; Trut, Vesna
Naslov: Petnaest godišta djelovanja Sekcije za vojnu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva
( Fifteen years of the Section for Army Psychology of the Croatian Psychological Society )
Izvornik: Knjiga sažetaka 16. godišnje konferencije hrvatskih psihologa - Psihologija - Mediji - Etika / Hadžiselimović, Dževdet ; Kolesarić, Vladimir ; Pregrad, Jasenka ; Plavšić, Marlena (ur.). - Poreč : Hrvatsko psihološko društvo - Društvo psihologa Istre - Associazione psicologi dell' Istria , 2008. 129.-130. (ISBN: 978-953-95206-2-3).
Skup: 16. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Poreč, RH, 1.-4. listopada 2008.
Ključne riječi: vojna psihologija; povjest psihologije
( army psychology; history of psychology )
Sažetak:
Prije petnaest godina, točnije 20. prosinca 1993., utemeljena je Sekcija za vojnu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva. U priopćenju se daju neki podatci o radu sekcije i njezinim djelatnostima koje su u tijeku. Sekcija je zajedno s Odsjekom za vojnu psihologiju Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Pododsjekom za vojnu psihologiju Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" organizirala 15 znanstvenostručnih skupova o vojnopsihologijskoj problematici u okviru 15 održanih godišnjih konferencija hrvatskih psihologa. Podnijeto je ukupni 215 priopćenja. Priređene su i dvije izložbe o ratnom i poratnom hrvatskom psihologijskom tisku te izložba o razvitku hrvatske vojne psihologije. Sekcija je u zajednici s dvije spomenute ustrojbene cjeline potakla izradbu i objavljivanje priručnika "Vojna psihologija", tiskanog u nakladi Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Gotovo svi pisci poglavlja, urednici i recenzenti priručnika članovi su naše sekcije. Priručnik je objavljen u tri knjige, ukupnog opsega 1786 stranica. Naša "Vojna psihologija" ima 52 poglavlje i dosad je najopsežnije djelo takve vrste u svijetu. Njezini autori su nagrađeni "Psihologijskom nagradom Zoran Bujas" za osobito vrijedno ostvarenje u području hrvatskog psihologijskog tiska. Ministarstvo obrane Republike Mađarske prevelo je tri knjige priručnika na mađarski jezik i služe za izobrazbu mađarskih vojnih stručnjaka. U Splitu su god. 2000. hrvatski vojni psiholozi suorganizirali 36. međunarodni simpozij primijenjene psihologije u zajednici s Uredom za moranrička istraživanja Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država. Na skupu su sudjelovala 73 predstavnika iz 23 zemlje. Održana su 3 plenarna predavanja, 31 izlaganje stručnih radova, postavljeno 10 postera, održano 5 radionica, a nakon skupa tiskan je i zbornik simpozijskih priopćenja. Više godina objavljen je "Hrvatski vojnopsihologijski kalendar", koj sadrži statističke formule i tablice te sažete podatke o bojnom stresu, vojničkom junačkom ponašanju, glasinama i druge korisne podatke. U tijeku je izradba pojmovnika iz vojne psihologije, ako i knjižice s kratkim pregledom razvitka hrvatske vojne psihologije, prikazom djelovanja naše sekcije i bibliografijom objavljenih radova u području hrvatske vojne psihologije. Sekcija pokreće i objavljivanje dviju edicija, koje bi izlazile u zajedničkoj nakladi Hrvatskog psihološkog društva i Naklade Slap u Jastrebarskom, uz novčanu potporu Ministarstva zannosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: kmatesic@ffzg.hr (kmatesic@ffzg.hr), 30. Ožu. 2009. u 11:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4