Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Vinfication by-products as a source of biologically active polyphenols (CROSBI ID 546819)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Skroza, Danijela ; Generalić, Ivana ; Ljubenkov, Ivica ; Miloš, Mladen ; Boban, Mladen ; Katalinić, Višnja Vinfication by-products as a source of biologically active polyphenols // XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Trogir, 19.-22.travnja 2009. Knjiga sažetaka.. 2009. str. 143-143

Podaci o odgovornosti

Skroza, Danijela ; Generalić, Ivana ; Ljubenkov, Ivica ; Miloš, Mladen ; Boban, Mladen ; Katalinić, Višnja

engleski

Vinfication by-products as a source of biologically active polyphenols

Prosječna ukupna svjetska proizvodnja grožđa u stalnom je porastu i iznosi >60 milijuna tona godišnje. U procesu proizvodnje i prerade grožđa zaostaju ogromne količine otpada i nusprodukata koji se nedovoljno ili nikako ne iskorištavaju i opterećuju okoliš. Cilj ovog rada bio je istražiti polifenolni sastav peteljkovine grožđa različitih sorti Vitis vinifera L. Istraživanjem su obuhvaćene tri crne sorte (Vranac, Trnjak i Rudežuša) i dvije bijele sorte (Okatica bijela i Kujundžuša). Grožđe je ubrano u fazi tehnološke zrelosti. Ekstrakcija fenolnih spojeva iz prethodno odvojene i usitnjene peteljkovine urađena je postupkom kratkotrajne maceracije s 80%-tnim etilnim alkoholom. Pimjenom spektrofotometrijskih metoda određen je maseni udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida i flavana u ekstraktima. Separacija, identifikacija i kvantifikacija pojedinih flavonoida i stilbena urađena je primjenom HPLC-RP-PAD tehnike. Rezultati istraživanja ukazuju da su svi ekstrakti bogati fenolnim spojevima. Maseni udio ukupnih fenola kretao se od 10, 37– 19, 82 g GAE/L ekstrakta. Polifenoli iz grupe flavonoida bili su znantno više zastupljeni u odnosu na neflavonoidne polifenole. Prosječni udio flavonoida u ekstraktima kretao se od 96, 69 do 99, 15 %. Udio flavana kretao se od 2, 2– 5, 1 g EE/L ekstakta peteljki grožđa. Rezultati kromatografske analize potvrdili su prisutnost biološki zanimljivih fenolnih spojeva. Dokazana je prisutnost (+)-katehina, (-)-epikatehina, procijanidina B1 i kvercetin-4-glukozida. Među stilbenima (neflavonoidnim pololifenolima) potvrđena je prisutnost resveratrol monomera (trans- i cis-resveratrola) te derivata reveratrola (piceida i astringina). Rezultati istraživanja potvrđuju da ekstrakti peteljkovine grožđa, čak i kad su pripravljeni jednostavnim i kratkotrajnim postupkom ekstakcije, sadrže vrijedne, biološki zanimljve polifenolne spojeve. Posebno treba istaknuti prisutnost monomera i derivata resveratrola. Konzumiranje hrane bogate resveratrolom povezuje se, pored ostalog, i s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (Francuski paradoks). Peteljkovina koja zaostaje u procesu vinifikacije može se koristiti kao jeftina sirovina za proizvodnju ovih biološki atraktivnih polifenolnih spojeva. Ekstrakti peteljkovine bogati flavonoidima i stilbenima mogu vrlo lako naći svoju primjenu u prehrambenoj industriji za proizvodnju biološki vrijednih prehrambenih proizvoda.

vinification byproducts; polyphenols; stilbenes

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

143-143.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Trogir, 19.-22.travnja 2009. Knjiga sažetaka.

Podaci o skupu

XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Trogir, 19.-22.travnja 2009.

poster

19.04.2009-22.04.2009

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija