Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije (CROSBI ID 352726)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pilarić, Vedrana Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Pilarić, Vedrana

Panjkota Krbavčić, Ines

hrvatski

Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije

Celijakija je autoimuna gastrintestinalna bolest karakterizirana atrofijom vila sluznice tankog crijeva zbog konzumiranja glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Jedini lijek je doživotna bezglutenska dijeta. Svrha ovod istraživanja je utvrđivanje količine glutena u bezglutenskoj hrani namjenjenoj oboljelima od celijakije. ELISA testom je obrađeno 28 uzoraka. 50% analiziranih bezglutenskih uzoraka sadrži gluten u količini većoj od 20 mg/kg. Rezultati su pokazali da analizirani uzorci sadrže određenu količinu koja bi mogla uzrokovati komplikacije u oboljelih od celijakije. Na temelju ovog istraživanja preporučuje se isticanje količine glutena na deklaraciji prehrambenog proizvoda.

celijakija; gluten; ELISA

nije evidentirano

engleski

Determination of gluten in gluten-free food for patients with celiac disease

nije evidentirano

celiac disease; gluten; ELISA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

07.05.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija