Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije (CROSBI ID 352726)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pilarić, Vedrana
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Određivanje količine glutena u bezglutenskim namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije
Celijakija je autoimuna gastrintestinalna bolest karakterizirana atrofijom vila sluznice tankog crijeva zbog konzumiranja glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Jedini lijek je doživotna bezglutenska dijeta. Svrha ovod istraživanja je utvrđivanje količine glutena u bezglutenskoj hrani namjenjenoj oboljelima od celijakije. ELISA testom je obrađeno 28 uzoraka. 50% analiziranih bezglutenskih uzoraka sadrži gluten u količini većoj od 20 mg/kg. Rezultati su pokazali da analizirani uzorci sadrže određenu količinu koja bi mogla uzrokovati komplikacije u oboljelih od celijakije. Na temelju ovog istraživanja preporučuje se isticanje količine glutena na deklaraciji prehrambenog proizvoda.
celijakija; gluten; ELISA
nije evidentirano
engleski
Determination of gluten in gluten-free food for patients with celiac disease
nije evidentirano
celiac disease; gluten; ELISA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
07.05.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb