crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 391332

Časopis

Autori: Tkalčec, Tatjana
Naslov: Arheološka istraživanja srednjovjekovnog burga Vrbovca u Klenovcu Humskom 2008. godine
( Archaeological Excavations of the Medieval Burg of Vrbovec in Klenovec Humski 2008 )
Izvornik: Annales Instituti archaeologici (1845-4046) 5 (2009); 101-104
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: burg; 13.-15. st.; 16. stoljeće; profana arhitektura; gotika; arheološka istraživanja; konzervacija arhitekture; Klenovec Humski; Hrvatsko zagorje
( burg; thirteenth-fifteenth centuries; sixteenth century; secular architecture; Gothic; archaeological excavations; architecture conservation; Klenovec Humski; Hrvatsko zagorje )
Sažetak:
Arheološkim istraživanjima 2008. g. obuhvaćeno je područje istočnog prostora izvan jezgre burga gdje je nađena uska, duga prostorija, za sada nepoznate namjene, a možda je valja povezati s nekim oblikom prilaznog sustava, tj. ulaza u burg, u određenoj fazi njegova funkcioniranja. Nalazi odbačenih ulomaka keramičkih lonaca i životinjskih kostiju iz najdubljih istraženih slojeva (SJ 176) na tome dijelu lokaliteta potječu iz prve polovine 13. stoljeća, a istraživanja je na tome dijelu potrebno još nastaviti. Istraživan je i prostor jugoistočnog dijela dvorišta gdje je ustanovljeno postojanje izgorjele drvene građevine. Ruševine drvenoga objekta ležale su neposredno na jugoistočnome potezu obrambenog zida jezgre srednjovjekovnoga burga (SJ 50), te nam ta stratigrafska situacija, između ostalih pokazatelja, jasno ukazuje na slijed podizanja objekata, odnosno na to da drvena građevina potječe iz vremena nakon što je srednjovjekovni burg već bio u ruševinama. Ostaci tog izgorjelog drvenog objekta očitovali su se u obliku gornjeg sloja crveno zapečene zemlje (SJ 172) i donjeg (SJ 180) – crne paljevine s ostacima nekoliko pougljenjenih greda in situ. Repertoar nalaza unutar drvene građevine ukazuje na boravak čovjeka visokog standarda (prema nalazima ostataka kaljeve peći bogato ukrašene pećnjacima s figuralnim prikazima scena konjanika u lovu te pećnjacima s prednjom perforiranom pločom ukrašenom arhitektonskim motivima u renesansnome duhu), a vjerojatno se radilo o kaštelanu vojne posade koja je ovaj napušteni burg koristila kao kontrolnu obrambenu točku šireg područja u razdobljima turske opasnosti u 16. stoljeću.
Projekt / tema: 197-1970685-0693
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Arheologija
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=77422
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Arheološka istraživanja srednjovjekovnog burga Vrbovca u Klenovcu Humskom 2008. godine
Upisao u CROSBI: ttkalcec@iarh.hr (ttkalcec@iarh.hr), 7. Svi. 2009. u 15:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4