crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 391500

Zbornik radova

Autori: Pećnik, Ninoslava; Tokić, Ana
Naslov: Uvjerenja o ispravnim roditeljskim postupcima prema malom djetetu
( Beliefs about proper parental practices toward young children )
Izvornik:
Skup: 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 22-25.04.2009.
Ključne riječi: uvjerenja o roditeljskim postupcima prema malom djetetu; stavovi prema tjelesnom kažnjavanju; komunikacija s malim djetetom; plač djeteta; roditeljstvo; sociodemografska obilježja
( beliefs about parental practices toword small child; attitudes toward corporal punishment; communication with a small child; infant crying; parenting; sociodemographic characteristics )
Sažetak:
Uvjerenja o prirodi djetetovog razvoja i ulozi roditelja u tom procesu predmet su znanstvenog interesa, jer o njima dijelom ovisi i roditeljsko ponašanje (Goodnow i Collins, 1990). Roditeljska uvjerenja odražavaju njihova osobna obilježja, ali i uvjerenja njihove uže i šire okoline, širi društveni kontekst i kulturu (Čudina-Obradović i Obradović, 2006.). Očekuje se da brojne društvene promjene utječu na suvremeno viđenje djeteta i roditeljstva, te da je, umjesto tradicionalnog, sve prisutnije relacijsko shvaćanje socijalizacije (Sommer, 1998 ; Kuczynski i Parkin, 2006). Ovo istraživanje odgovara na potrebu da se upoznaju uvjerenja građana Hrvatske o odnosu roditelja prema djetetu u dobi do tri godine života. Cilj istraživanja bio je ispitati stavove i uvjerenja ljudi o reagiranju na plač djeteta, tjelesnom kažnjavanju, komunikaciji s djetetom i drugim aspektima odnosa prema malom djetetu te utvrditi mogu li se ona predviđati na temelju niza sociodemografskih varijabli. Za potrebe istraživanja konstruiran je Upitnik uvjerenja o roditeljskim postupcima prema malom djetetu. Podaci su prikupljeni tijekom studenog 2006. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 18 godina (N=600). Rezultati pokazuju da se uvjerenja građana u određenoj mjeri mogu predviđati na temelju njihovih sociodemografskih obilježja kao što su spol, dob (kohorta), stupanj obrazovanja, prihodi kućanstva i regionalna pripadnost.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: atokic@pravo.hr (atokic@pravo.hr), 9. Svi. 2009. u 15:02 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4