crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 393183

Zbornik radova

Autori: Ladić, Zoran
Naslov: Na razmeđu djetinjstva i zrelosti. Odnos rapskih majstora i njihovih naučnika u kasnom srednjem vijeku
( On the Crossroad between Childhood and Maturity. The Relationship between Masters and their Apprentices in the Late Middle Ages )
Izvornik:
Skup: Međunarodni znanstveni skup IV. Istarski povijesni biennale: Filii, filiae...: položaj i uloga djece na jadranskom prostoru
Mjesto i datum: Poreč, Hrvatska, 21-23.05.2009.
Ključne riječi: djetinjstvo; zrelost; Rab; Dalmatia; šegrti; 15. stoljeće
( Childhood; Maturity; Rab; Dalmatia; Apprentices; the Fifteenth Century )
Sažetak:
Na temelju neobjelodanjene rapske srednjovjekjovne građe, prije svega bilježničkih isprava iz druge polovine 15. stoljeća te rapskog komunalnog statuta, autor nastoji rekonstruirati odnos majstora - obrtnika i šegrta odnosno naučnika s posebnim obzirom na položaj naučnika u ovoj, obstrano, korisnoj, vezi. Pri tome posebice nastoji ukazati na činjenicu da razdoblje šegrtovanja predstavlja zadnji stadij u djetinjstvu osoba iz nižih i srednjih društvenih slojeva rapske komune, ali i djece iz drugih krajeva (Hrvatske i Slavonije) koji su se, u specifičnim povijesnim okolnostima uvjetovanim razornim osmanskim pritiskom, naselili u Rabu pri čemu su njihovi roditelji, pripadnici najnižeg društvenog sloja komune, nastojali osigurati što bolju budućnost za svoju mušku djecu sklapajući ugovore o naukovanju. Pored toga, na temelju stranih vrela i medievističke literature, nastojati će se pojasniti vremenski trenutak u kojem naučnik (discipulus, famulus) prestaje biti dijete i postaje zrela osoba sposobna za samostalan materijalni i financijski život. Konačno, imajući u vidu da se naučnikom odnosno šegrtom moglo postati u vrlo ranim godinama djetinstva, čak i prije aetas legitima, koje su po Rapskom statutu za dječake bila 14 godina, u radu će se nastojati ukazati na vremenski raspon i životnu dob u kojem je neko dijete ili dječak moglo obavljati službu šegrtovanja odnosno naukovanja. Pri tome će se nastojati usporediti djetinjstvo rapskog šegrta sa teološko-filozofskim razmišljanjima raznih srednjovjekovnih teologa i filozofa koji su ljudski životni vijek dijelili prema raznim shemama: trojnoj, četvornoj ili sedmornoj te ga smjestiti u neke od tih grupa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 140-1400822-0813, 101-1012604-2600, 303-3030822-0813
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: zladic@hazu.hr (zladic@hazu.hr), 25. Svi. 2009. u 11:04 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4