crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 394194

Časopis

Autori: Martinac Dorčić, Tamara
Naslov: Razlike između majki i očeva djece s cerebralnom paralizom u rizičnim i zaštitnim faktorima te prilagodbi.
( Differences between mothers and fathers of children with cerebral palsy in risk factors, resistance factors and adjustment )
Izvornik: Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 44 (2008), 2; 63-78
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: cerebralna paraliza; rizični faktori; zaštitni faktori; prilagodba roditelja
( cerebral palsy; risk factors; resistance factors; parental adjustment )
Sažetak:
Cilj je ovog istraživanja ispitati razlikuju li se majke i očevi djece s cerebralnom paralizom u faktorima koje ističe Wallanderov i Varnijev (1998) model prilagodbe na kronično stanje djeteta: rizičnim faktorima (izvori i intenzitet roditeljskog stresa), zaštitnim faktorima (crte ličnosti, suočavanje sa stresom, kvaliteta braka) te prilagodbi (izraženost psihičkih i zdravstvenih simptoma te ugodno i neugodno raspoloženje). U istraživanju je sudjelovalo 58 bračnih parova, roditelja djece s cerebralnom paralizom koja pohađaju redovne vrtiće ili škole, a u manjoj mjeri posebne ustanove i to iz osam hrvatskih gradova. Primijenjen je niz mjernih instrumenata kojima su se nastojale obuvatiti relevantne varijable koje po modelu spadaju u rizične i zaštitne faktore te prilagodbu. Dobiveni rezultati pokazuju da se majke i očevi djece s cerebralnom paralizom ne razlikuju u ukupnom intenzitetu roditeljskog stresa (rizičan faktor), ali se razlikuju u pojedinim izvorima stresa. Tako majke doživljajvaju veći stres uslijed nedostatka podrške i ograničenja roditeljske uloge (majke su više opterećene zahtjevima roditeljske uloge), dok očevi veće razine stresa doživljavaju uslijed opterećenja drugim (npr. poslovnim) životnim ulogama. U pogledu zaštitnih faktora, majke djece s cerebralnom paralizom postižu više rezultate na ugodnosti i u većoj mjeri koriste emocijama usmjereno suočavanje. S obzirom na mjere prilagodbe, majke i očevi djece s cerebralnom paralizom razlikuju se samo u uobičajenom neugodnom raspoloženju (kod majki je ono izraženije), ali ne i u ugodnom raspoloženju te izraženosti psihičkih simptoma i zdravstvenih tegoba. Nepostojanje značajnih razlika između majki i očeva djece s cerebralnom paralizom u većini promatranih aspekata prilagodbe upućuje na zaključak da su oba roditelja podjednako izložena riziku problema u prilagodbi na kronično stanje djeteta.
Projekt / tema: 009-1301675-0854
Izvorni jezik: hrv
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Razlike između majki i očeva djece s cerebralnom paralizom u rizičnim i zaštitnim faktorima te prilagodbi.
Upisao u CROSBI: tamaram@ffri.hr (tamaram@ffri.hr), 27. Svi. 2009. u 10:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4