crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 394604

Zbornik radova

Autori: Delale, Eva Anđela
Naslov: Roditeljski odgojni postupci roditelja djece predškolske dobi
( Discipline Methods by Parents of Preschool Children in Croatia )
Izvornik: II Hrvatski kongres primijenjene psihologije "Zaštita zdravlja djece i mladih", Knjiga sažetaka / Pačić Turk, Lj., Vlašić-Cicvarić, I. i Barušić, T. (ur.). - Zagreb :
Skup: DRUGI HRVATSKI KONGRES PRIMJENJENE PSIHOLOGIJE « ; ; ; ZAŠTITA ZDRAVLJA DJECE I MLADIH» ; ; ; OPATIJA
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 03. – 07.06.2009.
Ključne riječi: roditeljski odgojni postupci; korektivni postupci; preventivni postupci; kažnjavanje; alternative kažnjavanju; pozitivna disciplina
( corrective and preventative discipline; punitive discipline; non-punitive discipline; positive discipline )
Sažetak:
Roditeljski odgojni postupci najčešće spominjani u literaturi povezuju se s kažnjavanjem, uključujući tjelesno kažnjavanje, ali i druge oblike ponašanja kojima roditelj nastoji korigirati djetetovo nepoželjno ponašanje. Međutim, osim tjelesnog i ne-tjelesnih oblika kažnjavanja brojni autori nude drugačiju podjelu roditeljskih odgojnih postupaka (Socolar, 1997 ; Straus i Fauchier, 2007). U radu će biti prestavljeni rezultati istraživanja u kojem se razmatraju korektivni roditeljski odgojni postupci koji su reakcije na dječje nepoželjno ponašanje i obuhvaćaju kažnjavnje i alternative kažnjavanju te preventivni roditeljski postupci poticanja poželjnih ponašanja djece. Na uzorku majki šestogodišnjaka (N=329) utvrđena je učestalost pojedinih roditeljskih odgojnih postupaka kao i odnos između korektivnih i preventivnih postupaka. Korištena je prilagođena Skala roditeljskih korektivnnih postupaka (Straus i Fauchier, 2007 ; Delale, 2009) te Skala prihvaćanja djeteta i poticanja na samoaktualizaciju kao dio Skale roditeljskih postupaka (Profaca, 2002). Utvrđena je pozitivna, umjerena i značajna povezanost između roditeljskih postupaka kažnjavanja i alternativa kažnjavanju. Korištenje alternativa kažnjavanju i preventivnih postupaka nije povezano, a potvrđeno je očekivanje o negativnoj povezanosti korištenja postupaka kažnjavanja i preventivnih postupaka. Rezultati govore u prilog različitosti prirode ponašanja roditelja usmjerenih korigiranju neprimjerenih i nepoželjnih ponašanja djeteteta od načina kojima roditelji preventivno postupaju s djecom. Istraživanje preventivnih oblika roditeljskog postupanja omogućuje usmjeravanje roditelja na korištenje poželjnih oblika roditeljskih odgojnih postupaka. S tim je povezan pojam pozitivnog discipliniranja koji se pojavljuje u novijoj literaturi. Usmjeravanjem teorije i empirijskih istraživanja na ovakve oblike roditeljskih odgojnih postupaka pažnja se s manje poželjnih roditeljskih postupaka poput različitih oblika kažnjavanja i korektivnih postupaka usmjerava na poželjno postupanje, preventivne postupke te na mogućnosti razvijanja pozitivnog roditeljstva.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: edelale@pravo.hr (edelale@pravo.hr), 27. Svi. 2009. u 18:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4