Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 396790

Disertacija

Autor: Benc, Ivan
Naslov: Samooblikujuća arhitektura sustava zasnovanih na uslugama
( Self-Shaping Architecture of Service-Oriented Systems )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 09.07.
Godina: 2008
Stranica: 349
Mentor: Srbljić, Siniša
Ključne riječi: samoupravljanje; samooblikovanje; sustavi zasnovani na dokumentima; racunarstvo zasnovano na uslugama; dinamicke arhitekture; preoblikovanje arhitekture; sinteza elemenata arhitekture; gospodarenje sredstvima sustava
( self-management; self-shaping; document-based systems; service-oriented computing; dynamic architectures; architecture reshaping; architecture element synthesis; resource usage optimization )
Sažetak:
Samoupravljivi sustavi ostvaruju upravljacku logiku koja automatizira i pojednostavnjuje gospodarenje racunalnim sustavom. Primjena postojecih samoupravljivih arhitektura u podrucju racunarstva zasnovanog na uslugama nije moguca. Naime, postojece samoupravljive arhitekture upravljaju sustavom ugadanjem parametara ili dinamickom zamjenom pojedinih elemenata sustava, što u sustavima zasnovanim na uslugama nije moguce jer strukture pojedinih usluga od kojih je sustav izgraden u pravilu nisu dostupne. U doktorskoj disertaciji predloženo je samooblikovanje, nova metoda samoupravljanja sustavima posebno pogodna za automatizirano upravljanje sustavima zasnovanim na uslugama. Kod samooblikovanja, sustavom se upravlja dinamickim preoblikovanjem arhitekture sustava kojim se prilagoduje broj, tip i nacin povezivanja elementa arhitekture sustava. Nadalje, dio elemenata arhitekture sintetizira se tijekom izvodenja sustava u skladu s važecim oblikom arhitekture sustava. Naposljetku, zbog djelovanja na razini arhitekture sustava, algoritmi samooblikovanja su prilagodljivi te se mogu uporabiti za upravljanje u više razlicitih primjenskih sustava. U radu je definirana samooblikujuca arhitektura zasnovana na dokumentima koja opisuje samooblikujuci sustav dokumentima, elementima obrade i tokom dokumenata kroz sustav. Nadalje, definirana je i samooblikujuca arhitektura sustava zasnovanih na uslugama koja ostvaruje prethodno navedenu arhitekturu programskim modelom zasnovanim na uslugama i jezikom XML. U sklopu samooblikujuce arhitekture definirani su na XML-u zasnovani jezici kojima je moguce opisati stanje sustava, oblike arhitekture koje sustav može poprimiti te elemente koji se sintetiziraju tijekom izvodenja. Navedena arhitektura i jezici omogucuju opisivanje sustava zasnovanog na uslugama skupom XML dokumenata, analiziranje i preoblikovanje sustava na razini dokumenata te provedbu prilagodbi sustava napravljenih na dokumentima u programski sustav. Predložena samooblikujuca arhitektura vrednovana je algoritmom samooblikovanja za gospodarenje sredstvima sustava. Algoritam ostvaruje ekonomican rad sustava uravnotežujuci radna svojstva sustava s potrošnjom racunalnih sredstava. Primjenjivost i valjanost predložene arhitekture i algoritma ocijenjeni su ispitnim slucajem samooblikovanja Posrednika zasnovanog na uslugama.
Projekt / tema: 036-0362980-1921
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Računarstvo
Puni text rada: 396790.DisertacijaIvanBenc.pdf (tekst priložen 1. Lip. 2009. u 10:49 sati)
Upisao u CROSBI: dskrobo@fer.hr (dskrobo@fer.hr), 1. Lip. 2009. u 10:49 sati