crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 397100

Časopis

Autori: Avrelio, Dolores; Baban, Mirjana; Mijić, Pero; Antunović, Zvonko; Ernoić, Miljenko; Antunović, Boris
Naslov: Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka
( Possibilities for production and usage og mare's milk )
Izvornik: Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51 (2009), 6; 343-350
Vrsta rada: Pregledno znanstveni članak
Ključne riječi: Kobilje mlijeko; Kumis; Sušeno mlijeko u prahu
( mare's milk; kumis; milk powder )
Sažetak:
Poznati su kemijski sastavi i hranidbena svojstva kobiljeg mlijeka u ljudskoj prehrani te mogućnosti njegove prerade u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajnijem svojstvom kobiljeg mlijeka smatra se nizak udio mliječne masti, te izuzetno visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselija (čak 28%) od kojih se sintetiziraju omega-6 i omega-3 masne kiseline čija je vrijednost nezanemariva za ljudski organizam. Mlijeko kobila ima pozitivan učinak u ljudskoj prehrani jer zbog visoke razine sirutkinih proteina povećava opskrbu organizama esencijalnim aminokiselinama. Blagotvorno djelovanje kobiljeg mlijeka najučinkovitije je kada je mlijeko u svježem, prirodnom stanju bez prethodne obrade. Udio kazeina je puno manji od udjela albumina i globulina što ga čini lako probavljivim i lako se resorbira u krv. Cisterna vimena kobile volumena je samo 60 ml. Ipak, kobila je sposobna dati u prosijeku od 15 do 20 l mlijeka dnevno u 358 dana laktacije, a rekorderke su dale i po 28 l mlijeka dnevno. Dnevna količina proizvodnog mlijeka izražena prema tjelesnoj masi kobile iznosi od 2 do 3, 5 kg/100 kg žive vage. Sušeno mlijeko u prahu se miješa s toplom vodom i može se odmah konzumirati. Kumin se proizvodi od svježeg mlijeka specifičnom metodom vrenja koje se temelji na kombinaciji alkoholne i mliječne kiseline. Mogućnosti primjene kobiljeg mlijeka su mnogobrojne, ali se u Hrvatskoj za sada gotovo i ne koristi. Razlog je nedovoljna informiranost i educiranost, ograničenja uzrokovana standardom društva, te što kobilje mlijeko nije dovoljno eksponirano, iako se može primijeniti blagi porast zanimanja za njega. Zbog nedovoljnih informacija o ovoj temi, potrebno je izvršiti brojna znanstvena istraživanja. U Hrvatskoj se za sada mužnjom i prodajom kobiljeg mlijeka na ekstenzivan način bavi samo „ Farma Haber“ iz Rovinja. Osim visoke ekonomske isplativosti u proizvodnji kobiljeg mlijeka (jedna lita ima cijenu čak oko 20 € ), dakako je važnija činjenica da kobilje ima dokazano pozitivan učinak u liječenju i sprječavanju pojave velikog broja bolesti kod ljudi. To će mu omogućiti sve veću primjenu u budućem vremenu. Dobro su poznate njegove blagotvorna svojstva koja proizlaze iz kemijskog sastava, a velika mu je prednost što ne mogu podlijegati industrijskoj obradi (pasterizaciji), nego se može koristiti u izvornom obliku. U današnje vrijeme, u Europi su dostupni na bazi kobiljeg mlijeka i u kozmetičkoj industriji.
Projekt / tema: 079-0793448-3572, 079-0790466-0601, 079-1780469-0225
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka
Upisao u CROSBI: mbaban@pfos.hr (mbaban@pfos.hr), 1. Lip. 2009. u 12:48 sati
Napomene:
Rad je usmeno prezentiran na 15. međunarodnom savjetovanju Krmiva u Opatiji od 02.-05. lipnja 2008. godine.



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4