Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 397431

Disertacija

Autor: Skuliber, Ivan
Naslov: Sredstvima uvjetovana suradnja i natjecanje u sustavima zasnovanim na uslugama
( Resource-aware coopetition in service-oriented computing )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 27.02.
Godina: 2009
Stranica: 229
Mentor: Srbljić, Siniša
Ključne riječi: sustavi zasnovani na uslugama; mreže ravnopravnih sudionika; međudjelovanje usluga; suradnja i natjecanje; raspodijeljeni algoritmi; prilagodljivo komprimiranje
( service oriented systems; peer to peer networks; service composition; coopetition; distributed algorithms; adaptive compression )
Sažetak:
Suradnja i natjecanje je oblik međudjelovanja usluga u sustavima zasnovanim na uslugama. Kao i u ostalim oblicima međudjelovanja usluga, tako se i u suradnji i natjecanju usluga komunikacija usluga ostvaruje pomoću komunikacijskih poruka napisanih u meta jeziku XML. Opširnost meta jezika XML uzrokuje nezanemarivu potrošnju računalnih sredstava tijekom slanja, zaprimanja i obrade komunikacijskih poruka, te nezanemarivu potrošnju mrežnih sredstava tijekom mrežnog prijenosa komunikacijskih poruka. Zbog toga suradnja i natjecanje većeg broja usluga nema zadovoljavajuća radna svojstva. U doktorskoj disertaciji predložen je način poboljšavanja radnih svojstava suradnje i natjecanja usluga pomoću sredstvima uvjetovanog komprimiranja komunikacijskih poruka. Definiran i opisan je algoritam PrAKSiN, prilagodljivi algoritam za komprimiranje suradnje i natjecanja. Ovisno o vrijednostima sredstava sustava, algoritam mijenja komunikaciju usluga iz nekomprimirane u komprimiranu, i obratno. Algoritam je potpuno raspodijeljen i računalno nezahtjevan. Raspodjeljenost algoritma omogućava njegovu primjenu u sustavima zasnovanim na uslugama kao i općenitim mrežama ravnopravnih sudionika. Računalna nezahtjevnost algoritma omogućava rad algoritma bez utjecaja na međudjelovanje usluga. Radna svojstva algoritma eksperimentalno su vrednovana različitim scenarijima međudjelovanja usluga. Scenariji međudjelovanja usluga obuhvaćaju različite veličine komunikacijskih poruka te pobude računalnih i mrežnih sredstava. Eksperimentalno je također utvrđen utjecaj pojedinih sredstava sustava na rad algoritma.
Projekt / tema: 036-0362980-1921
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Računarstvo
Upisao u CROSBI: dskrobo@fer.hr (dskrobo@fer.hr), 1. Lip. 2009. u 14:30 sati