crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 397490

Disertacija

Autor: Salaić, Josip
Naslov: Važnost hranidbe za postizanje vrhunskih rezultata lipicanskih konja u zaprežnom sportu
( The importance of feeding Lipizzaners for accomplishing top results in horse driving sport )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Sveučilište: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Mjesto: Osijek
Datum: 02.02.
Godina: 2009
Stranica: 54
Mentor: Baban, Mirjana
Ključne riječi: Hranidba konja; Konjički zaprežni sport; Probavljiva energija; Sirovi proteini
( horse feeding; horse driving sport; digestive energy; crude proteins )
Sažetak:
U današnje vrijeme konj je izgubio privredni značaj, ali ga je porastom životnog standarda ljudi dobio u drugim poljima. Danas se konji sve više uzgajaju iz vlastitog zadovoljstva ili za sportska natjecanja. Pravilna hranidba je, pored odgovarajućeg načina držanja osnovni i najznačajniji čimbenik uspješnog uzgoja konja. Posljednjih desetljeća, došlo je do promjena sustava hranidbe, a istodobno je postignut i značajan napredak u proizvodnim rezultatima u konjogojstvu. Ako se konj ne hrani pravilno, nikad neće biti dostignut maksimalni potencijal njegovih reproduktivnih sposobnosti, uzrasta, brzine i izdržljivosti. S ekonomskog stajališta hranidba predstavlja najznačajniju pojedinačnu stavku u troškovima držanja. Za pravilnu hranidbu neophodno je uočiti specifičnosti i individualnosti svakog grla posebno i tome prilagoditi hranidbu. Hranidba sportskih konja zahtijeva znatno složeniji program hranidbe od drugih kategorija zbog, prije svega ogromnog napora i stresa koji životinje trpe, kao i zbog naše želje i potrebe da ostanu zdravi i sposobni za sportska natjecanja. Ovim radom obrađena su četiri različita načina hranidbe aktivnih sportskih konja lipicanske pasmine u privatnom i ergelskom uzgoju. Svaki od njih ima različitu strukturu obroka i svaki od tih načina hranidbe ima svoje prednosti i nedostatke. Pokazalo se da pored strukture obroka veliku važnost ima kvaliteta krme, kao i način hranidbe i broj obroka. Najbolji način je hranidba konja sa što više manjih obroka, zbog specifičnosti probavnog sustava konja. Sve to dovodi do zaključka da treba dobro poznavati anatomiju i fiziologiju probavnog sustava konja, kao i osnovna načela hranidbe konja. Pored toga treba uzeti u obzir i to da je svaki konj specifičan sam za sebe i treba voditi računa o njegovim posebnostima, te pronaći način hranidbe koji njemu najviše odgovara i tomu se prilagoditi. Budući da je zaprežni sport u RH tek u fazi razvoja, ostaje još dovoljno prostora za istraživanje na području hranidbe i pronalazak najboljih metoda hranidbe, jer je očito da hranidba ima vrlo veliku ulogu u postizanju vrhunskih rezultata u zaprežnom sportu.
Projekt / tema: 079-0790466-0601
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija
Upisao u CROSBI: mbaban@pfos.hr (mbaban@pfos.hr), 1. Lip. 2009. u 14:42 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4