crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 397732

Zbornik radova

Autori: Čačić, Mato; Tadić, Domagoj; Korabi, Nidal; Mlađenović, Mirna; Čabrajec, Martina; Matasović, Martin; Ljubešić, Josip; Baban, Mirjana; Tomo Rastija; Prvanović, Nikica
Naslov: Brojno stanje, uzgojna analiza i organiziranost uzgoja lipicanaca u Republici Hrvatskoj
( The numerical strength, breeding analysis and organization of Lipizzaner breeding in the Republic of Croatia )
Izvornik: 2. Hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini - s međunarodnim sudjelovanjem Đakovo, 13. prosinac 2008.(Zbornik radova) / Čačić, Mato (ur.). - Bjelovar : Neron d.o.o. , 2008. 13-23.
ISSN: 1847-0599
Skup: 2. Hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini - s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Đakovo, Hrvatska, 13.12.2008.
Ključne riječi: Lipicanac; Brojno stanje; Uzgojna analiza; Organiziranost uzgoja; Republika Hrvatska
( Lipizzaner; numerical strength; breeding analysis; organization of breeding; the Republic of Croatia )
Sažetak:
Lipicanska pasmina, prema podacima, na hrvatskom tlo prvi puta dolazi oko 1700. Godine na imanje grofa Jankovića u Terezovcu, a prvi sljedeći podatak je iz 1806. Godine kada se Ergela Lipica, bježeći pred Napoleonom, smješta u biskupijskim štalama u Đakovu. Od prvih dolazaka do danas uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj postao je najveći svjetski nacionalni uzgoj lipicanske pasmine. Zbog velikih obradivih poljoprivrednih površina Slavonija je imala i velike potrebe za konjima kao izvorom radne snage. Tako je lipicanac zbog sposobnosti adaptacije postao od konja kraljeva konj za poljoprivredne radove. Upravo zbog potreba i kontinuiranog povećanja broja grla, uzgoj lipicanaca u Slavoniji porastao je u Međunarodnoj stručnoj literaturi poznat kao „ slavonski lipicanski bazen“ . Kroz godine s dolaskom mehanizacije i robotizacije, i danas u vremenu informatizacije, od izvora radne snage lipicanac je postao konj za vrhunska natjecanja, posebice zaprežni sport. No, budući da je postao dio povijesti i življenja Slavonac, od vremena rada na poljima do sportskog konja, lipicanac je u Hrvatskoj opstao upravo zahvaljujući sprezi Slavonaca i njihovih konja. To potvrđuje činjenica da je lipicanac danas nezaobilazan čimbenik brojnih slavonskih kulturno – folklornih manifestacija. Uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj najveći je svjetski uzgoj ove pasmine. I ne samo kvantitativno, nego i kvalitativno možemo reći da smo vodeća zemlja u uzgoju ove pasmine konja. Danas se u Hrvatskoj aktivne dvije državne lipicanske ergele (Đakovo i Lipik) i najveći nacionalni zemaljski (privatni) uzgoj. Uzgoj izvan državnih ergela organiziran je u udruge i privatne ergele koje su članice Hrvatskog saveza udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 079-0790466-0601
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija
Upisao u CROSBI: mbaban@pfos.hr (mbaban@pfos.hr), 1. Lip. 2009. u 16:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4