crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 400627

Zbornik radova

Autori: Bezinović, Petar; Buško, Vesna
Naslov: Percepcija podržavajućih odnosa roditelja kao odrednica optimizma i zadovoljstva životom adolescenata
( Perception of supporting relationships with parents as determinant of optimism and life satisfaction among adolescents )
Izvornik: XVI. Dani psihologije u Zadru: Sažetci radova / Vulić-Prtorić, Anita ; Ćubela Adorić, Vera ; Proroković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru , 2008. 41-41 (ISBN: 978-953-7237-34-9).
Skup: XVI. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29-31.05.2008.
Ključne riječi: percipirana podrška roditelja; optimizam; zadovoljstvo životom; adolescenti
( perceived parental support; optimism; life satisfaction; adolescents )
Sažetak:
Ispitani su odnosi između mjera optimizma i općeg zadovoljstva životom adolescenata s pokazateljima percipiranog odnosa s roditeljima, i to posebno odnosa s ocem i s majkom. U radu se polazi od pretpostavke da iskustva pozitivnih, podržavajućih odnosa roditelja mogu pridonijeti pozitivnim životnim očekivanjima i zadovoljstvu vlastitim životom adolescenata. Ispitivanje je provedeno na uzroku od 2, 482 djevojke i 2, 145 mladića, ukupno 4, 627 učenika srednjih škola iz četiri hrvatske županije. Primijenjena je hrvatske prilagodba LOT ljestvice optimizma (The Life Orientation Test ; Scheier i Carver, 1985) i ljestvica zadovoljstva životom (Bezinović, 1988). Odnosi s majkom i s ocem ispitani su ljestvicom percepcije roditeljskih odnosa (Bezinović i Smojver Ažić, 2000). Eksploratornim i konfirmatornim faktorskim postupcima provjerena je invarijantnost strukture upotrebljenih varijabli percipiranih odnosa s roditeljima s obzirom na spol djece i spol roditelja. Višesmjernim analizama varijance ispitana je uloga spola, razine percipirane podrške roditelja (ispodprosječna i iznadprosječna) i razine različitosti (diskrepancije) podrške od strane majke i oca (podjednaka podrška, veća podrška majke i veća podrška oca) u varijabilititu korištenih kriterija. Rezultati upućuju na najsnažniji efekt razine percipirane podrške roditelja, ali i na značajne efekte spola i diskrepancije odnosa roditelja na optimizam i zadovoljstvo životom adolescenata. Utvrđeni značajni interakcijski efekti upućuju na nelinearne odnose i različito značenje percipiranih odnosa s ocem i majkom za optimizam i životno zadovoljstvo djevojaka i mladića.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-1301683-1402
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: dsverko@ffzg.hr (dsverko@ffzg.hr), 3. Lip. 2009. u 14:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4