crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 401781

Zbornik radova

Autori: Grijak, Zoran
Naslov: O nekim važnijim aspektima problema konverzija na katolicizam u BiH u austrougarskom razdoblju na temelju dokumenata Zemaljske vlade u Sarajevu
( About Some Important Aspects of the Problem of Conversion on Catholicism in Bosnia-Herzegovina during the Austro-Hungarian Era on the Basis of Documents of the Local Government in Sarajevo )
Izvornik: Bosna i Hercegovina u okviru Austro-Ugarske 1878-1918. / Šehić, Zijad (ur.). - Sarajevo : Filozofski fakultet u Sarajevu , 2011. 143-165 (ISBN: 978-9958-625-20-6).
Skup: Bosna i Hercegovina u okviru Austro-Ugarske 1878-1918. godine
Mjesto i datum: Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 30-31.03.2009.
Ključne riječi: Bosna i Hercegovina; Austro-Ugarska Monarhija; konverzije; katolicizam
( Bosnia-Herzegovina; Austro-Hungarian Monarchy; conversions; Catholicism )
Sažetak:
U radu je istražen problem konverzija na katolicizam u Bosni i Hercegovini u austrougarskom razdoblju na temelju dokumenata Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu, pohranjenih u Arhivu Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Autor analizira i neke važnije u dosadašnjim istraživanjima nekorištene dokumente iz fondova Zajedničkog ministarstva financija i Privatne registrature, koji se nalaze u istome arhivu. Rezultati analize njihova sadržaja potkrepljuju tezu da su austrougarske vlasti svoju vjersku politiku podvrgavale pragmatičnim ciljevima osiguranja dugoročne vladavine Austro-Ugarske Monarhije u Bosni i Hercegovini. Takva politika temeljila se na uvažavanju postojećih odnosa, napose brojčanih te gospodarske snage pojedinih konfesionalnih grupacija. Spomenuto stajalište, uz pretpostavku o neupitnoj lojalnosti katoličkog stanovništva, dovelo je do nejednakog odnosa prema pojedinim vjerskim zajednicama, odnosno favoriziranja pravoslavca i muslimana, što se napose očitovalo prilikom konverzija na katolicizam, kada su se vlasti gotovo redovito stavljane na stranu pravoslavne ili islamske zajednice iz koje je potjecao obraćenik. Sveta Stolica i bosanskohercegovački katolički episkopat odlučno su se protivili restriktivnom zakonodavnom reguliranju konverzija na katolicizam, što ih je dovodilo u gotovo permanentan sukob s austrougarskim vlastima glede njihove vjerske politike.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 019-0190612-0599
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: grijak@isp.hr (grijak@isp.hr), 4. Lip. 2009. u 11:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4