crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 405782

Zbornik radova

Autori: Kovač, Snježana; Kamenov, Željka; Ćurković, Tomislav
Naslov: Tko su bolji vozači: žene ili muškarci? Uvjerenja poučavatelja u autoškolama o vozačkim vještinama ženskih i muških vozača
( Who's a better driver: women or men? Driving school educators' beliefs about male and female driving skills )
Izvornik: 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa Program i sažeci priopćenja / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet, Zagreb , 2009. 126 (ISBN: 978-953-175-339-5).
Skup: 19. Dani Ramira i Zorna Bujasa ; međunarodni psihologijski znanstveni skup
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 22. - 25. 04. 2009
Ključne riječi: uvjerenja o vozačkim vještinama; rodne razlike; samoispunjavajuće prorčanstvo
( driving skills beliefs; gender differences; self-fulfilling prophecy )
Sažetak:
U našoj kulturi još uvijek prevladava stav da su muškarci bolji vozači od žena, iako statistički pokazatelji to ne potvrđuju. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti imaju li takve stavove i osobe koje kandidate za vozače poučavaju prometnim propisima i vozačkim vještinama. U ispitivanju je sudjelovalo 172 voditelja, predavača i instruktora vožnje iz autoškola širom Hrvatske. Ukupno je bilo 149 muškaraca i 23 žene, u dobi od 20 do 70 godina, s 2 do 50 godina vozačkog iskustva. Na Skali vozačkih vještina (Laujen i Summala, 1995), koja mjeri perceptivno motoričku izvedbu vozača i brigu za sigurnost, sudionici su izražavali svoja uvjerenja o karakteristikama muških i ženskih vozača. Provjerene su razlike u uvjerenjima s obzirom na spol, dob, vozačko iskustvo i regiju iz koje je sudionik. Rezultati su uspoređeni s uvjerenjima 221 vozača ispitanima u prethodnom istraživanju (Žitko Pleić, 2007). U skladu s očekivanjima, pokazalo se da su muškarci na skali vozačkih vještina procijenjeni boljim vozačima. Dobivena razlika proizlazi iz činjenice da su muškarci procijenjeni boljima u perceptivno motoričkim vještinama, dok su u pogledu sigurnosti vožnje muškarci i žene procijenjeni jednakima. Pokazala se i spolna razlika među procjenjivačima: žene smatraju ženske vozače boljima, dok muškarci smatraju muškarce boljim vozačima. Procjene vozačkih vještina muškaraca i žena nisu se razlikovale s obzirom na dob sudionika i njihovo vozačko iskustvo, no dobivene su određene razlike s obzirom na regiju iz koje su sudionici. U skladu s pretpostavkom, poučavatelji u autoškolama se po svojim uvjerenjima o vozačkim vještinama muškaraca i žena uglavnom ne razlikuju značajno od samih vozača. Polazeći od pretpostavke da naša uvjerenja oblikuju naše ponašanje, što po načelu samoispunjavajućeg proročanstva može dovesti do toga da se uvjerenja i potvrde, rezultati su razmatrani s njihovog praktičnog značaja za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 130-1301422-1420
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: ahuic@ffzg.hr (ahuic@ffzg.hr), 7. Lip. 2009. u 18:26 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4