Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 407912

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja; Burušić, Josip; Merkaš, Marina; Šakić, Marija
Naslov: Zajedničke aktivnosti članova obitelji i roditeljska percepcija obiteljske kohezije u obiteljima s djecom u ranoj adolescenciji
( Family leisure patterns and parental perception of family cohesion in families with early adolescents )
Izvornik: II. hrvatski kongres primijenjene psihologije: "Zaštita zdravlja djece i mladih" / Pačić-Turk, Ljiljana ; Vlašić-Cicvarić, Inge ; Barušić, Teuta (ur.). - Zagreb : Hrvatska psihološka komora , 2009. 58-58.
Skup: II. hrvatski kongres primijenjene psihologije
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 3-7.6.2009.
Ključne riječi: obiteljske aktivnosti; obiteljska kohezija
( family leisure patterns; family cohesion )
Sažetak:
Jedna od dimenzija kojom se opisuje funkcioniranje obitelji kao sustava je obiteljska kohezija, koja se odnosi na emocionalnu povezanost članova obitelji. U obiteljima koje funkcioniraju optimalno postoji ravnoteža između povezanosti među članovima i poštivanja njihove individualnosti, a ova se ravnoteža mijenja tijekom životnoga ciklusa obitelji. Važan čimbenik u razvoju kohezivnih obiteljskih odnosa čine zajedničke aktivnosti članova obitelji. Zajedničke aktivnosti obiteljima pomažu u uspostavljanju i odražavanju obiteljskih pravila, granica i rituala te potiču interakcije među članovima obitelji, što omogućuje razvoj obiteljskoga sustava. Pritom je važno razlikovati uobičajene i povremene obiteljske aktivnosti. Uobičajene obiteljske aktivnosti su one na kojima se temelji većina obiteljske interakcije te su učestale, spontane, ne zahtijevaju značajnija ulaganja, razmjerno su dostupne i obično se obavljaju u obiteljskom domu. Povremene obiteljske aktivnosti su rjeđe, zahtijevaju više ulaganja i planiranja, manje su spontane i obično se odvijaju izvan obiteljskog doma. Jedno od razdoblja u kojem se obiteljska dinamika i odnosi među članovima obitelji posebno mijenjaju je ono u kojem su djeca u obitelji na ulasku u adolescenciju. U skladu s tim, cilj je ovoga istraživanja bio ispitati odnos sudjelovanja u različitim vrstama obiteljskih aktivnosti i obiteljske kohezije u obiteljima s djecom na ulasku u adolescenciju. Pored toga, nastojali smo ispitati i odnos obiteljskih aktivnosti i kohezije s nekim sociodemografskim obilježjima obitelji i roditelja. U istraživanju su sudjelovala 764 roditelja učenika petih razreda osnovne škole. Roditelji su popunjavali skalu obiteljske kohezije (Bloom, 1985) i skalu zajedničkih aktivnosti članova obitelji konstruiranu za potrebe istraživanja, koja mjeri učestalost uobičajenih (npr. zajednički objedi, gledanje televizije, kućanski poslovi) i povremenih (npr. sportske aktivnosti, izleti, posjeti kinu ili kazalištu) obiteljskih aktivnosti. Prikupljeni su i podatci o nizu sociodemografskih obilježja obitelji i roditelja. U skladu s očekivanjima i ranijim istraživanjima, rezultati pokazuju kako zajedničke aktivnosti članova obitelji pridonose obiteljskoj koheziji. Prema procjenama roditelja, među obiteljima različitih sociodemografskih obilježja postoje razlike u učestalosti pojedinih obiteljskih aktivnosti i obiteljskom zajedništvu. U radu se razmatraju praktične implikacije dobivenih rezultata te važnost zajedničkih obiteljskih aktivnosti za pozitivnu obiteljsku klimu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1527, 194-1941533-1518
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: mmerkas@pilar.hr (mmerkas@pilar.hr), 8. Lip. 2009. u 15:55 sati