Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje udjela kafeina u čaju (CROSBI ID 353960)

Ocjenski rad | diplomski rad

Baljak, Ana Određivanje udjela kafeina u čaju / Komes, Draženka (mentor); Belščak, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Baljak, Ana

Komes, Draženka

Belščak, Ana

hrvatski

Određivanje udjela kafeina u čaju

Čaj je posljednjih godina postao najpopularnije piće upravo zbog svog sastava i njegovog utjecaja na zdravlje. Uz flavonoide, vitamine i minerale, najvažniji sastojak čaja je alkaloid kafein. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjele kafeina u 7 različitih vrsta čajeva: bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni, mate i prženi mate čaj. Udjeli kafeina određeni su primjenom četiri različite metode: ekstrakcija s kloroformom, mikro-metoda, metoda s olovnim acetatom i metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA). Antioksidacijski kapacitet čajeva, kao i ekstrahiranog ("sirovog")kafeina, određen je primjenom dvije metode:reakcijom s 2, 2-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina)radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltriazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Primjenom sve četiri metode, najveći udjel kafeina određen je u bijelom čaju, dok je mate i prženi mate čaj karakteriziran najmanjim udjelom kafeina. Rezultati mikro-metode i metode s olovnim acetatom dobro koreliraju s rezultatima HPLC metode.

Antioksidacijski kapacitet; Čaj; Flavonoidi; HPLC; Kafein

nije evidentirano

engleski

Determination of caffeine content in tea

nije evidentirano

Antioxidant capacity; Tea; Flavonoids; HPLC; Caffeine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

18.12.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija