Određivanje udjela kafeina u čaju (CROSBI ID 353960)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Baljak, Ana
Komes, Draženka
Belščak, Ana
hrvatski
Određivanje udjela kafeina u čaju
Čaj je posljednjih godina postao najpopularnije piće upravo zbog svog sastava i njegovog utjecaja na zdravlje. Uz flavonoide, vitamine i minerale, najvažniji sastojak čaja je alkaloid kafein. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjele kafeina u 7 različitih vrsta čajeva: bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni, mate i prženi mate čaj. Udjeli kafeina određeni su primjenom četiri različite metode: ekstrakcija s kloroformom, mikro-metoda, metoda s olovnim acetatom i metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA). Antioksidacijski kapacitet čajeva, kao i ekstrahiranog ("sirovog")kafeina, određen je primjenom dvije metode:reakcijom s 2, 2-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina)radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltriazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Primjenom sve četiri metode, najveći udjel kafeina određen je u bijelom čaju, dok je mate i prženi mate čaj karakteriziran najmanjim udjelom kafeina. Rezultati mikro-metode i metode s olovnim acetatom dobro koreliraju s rezultatima HPLC metode.
Antioksidacijski kapacitet; Čaj; Flavonoidi; HPLC; Kafein
nije evidentirano
engleski
Determination of caffeine content in tea
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Tea; Flavonoids; HPLC; Caffeine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
18.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb