crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 408872

Časopis

Autori: Žebec, Mislav Stjepan
Naslov: Svijet mladih: izazov za Crkvu i društvo
( The World of Young People: A Challenge to the Church and Society )
Izvornik: Diacovensia (1330-2655) 21-22 (2008), 1-2; 37-67
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: pravno i psihološko određenje mladih; hrvatska demografska slika mladih; razvojna psihologija; adolescencija; mlado/rano odraslo doba; iskustvo rada s mladima; Crkva
( legal and psychological determination of the youth; demographic view of the Croatian youth; developmental psychology; adolescence; young/early adulthood; experience of working with young people; Church )
Sažetak:
Rad u svom prvom dijelu analizira pravno, demografsko i psihološko određenje mladih u Hrvatskoj s ciljem preciznog upoznavanja ciljne populacije te problematizira gornju granicu mladenaštva. Pravno gledano, dobne granice populacije mladih nisu jednoznačno određene i kronološki se povećavaju. Sažeta demografska analiza ukazuje na nepovoljno postojeće stanje i trendove u populaciji mladih definiranih s dobi od 15 do 29 godina. Razvojno-psihološke teorije i spoznaje ne prepoznaju jedinstvenu populaciju mladih te razlikuju adolescente od mladih odraslih osoba. U cilju sagledavanja i uvažavanja svih relevantnih čimbenika i zahtjeva u radu s mladima, nastoji se sažeto prikazati najvažnije osobitosti adolescencije i mlade/rane odrasle dobi temeljem spoznaja standardne razvojno-psihološke literature: biološke/tjelesne, intelektualne, moralne, emocionalne, socijalne i ličnost u užem smislu. Uvažavajući sastavnice određenja mladih i njihove razvojne osobitosti pokušava se definirati uspješan rad s mladima, navode njegove pretpostavke te iznose neka specifična iskustva suvremenog rada s mladima u okviru Crkve (opća vrijednosna primjerenost kršćanstva za rad s mladima, nedostatnost osobne inicijative mladih u društveno usmjerenim angažmanima, važna uloga duhovnika koji radi s mladima, važnost poznavanja službenih društvenih okvira rada s mladima). Konačno, analizira se važnost poznavanja društvenih okvira rada s mladima za bavljenje tom populacijom unutar Crkve te se sugeriraju konkretne smjernice za razvoj tih djelatnosti, ali i za poboljšanje ukupne perspektive mladih u društvu temeljem mogućnosti kojima raspolaže Crkva.
Projekt / tema: 194-1941558-1530
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Teologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Svijet mladih: izazov za Crkvu i društvo
Upisao u CROSBI: zebec@pilar.hr (zebec@pilar.hr), 9. Lip. 2009. u 06:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4