crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 410534

Zbornik radova

Autori: Škerk, Višnja; Tambić-Andrašević, Arjana; Sušić, Edita; Mlinarić Džepina, Ana; Mađarić, vesna; Milutinović, Slobodan; Krhen, Ivan; Perić, Ljiljana; Bagatin, Jugoslav; Ćorić, Mario; Ferlin, Danijel; Cazin, Irina; Tomac, Gordana
Naslov: ISKRA smjernice antimikrobnog liječenja i profilakse infekcija mokraćnog sustava – hrvatske nacionalne smjernice
( ISKRA guidelines on antimicrobial therapy and prophylaxis of urinary tract infections - Croatian national guidelines )
Izvornik: 1. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem - KNJIGA SAZETAKAZagreb : Hrvatsko društvo za urogenitalne i spolno prenosive infekcije HLZ-a Klinika za infektivne bolesti , 2009. 10-10.
Skup: 1. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanje
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 5.-7.6.2009.
Ključne riječi: antimikrobno liječenje; infekcije mokraćnog sustava
( antimicrobial treatment; urinary tract infections )
Sažetak:
Smjernice se odnose na dijagnozu, antimikrobno liječenje i profilaksu infekcija mokraćnog sustava (IMS) u odraslih osoba i djece starije od 12 godina. Donose preporuke za infekcije donjeg dijela mokraćnog sustava u žena, nekomplicirani pijelonefritis, komplicirane IMS sa ili bez pijelonefritisa, asimptomatsku bakteriuriju, te rekurentne IMS. Ne odnose se na spolno prenosive infekcije. Prvenstveno su namijenjene liječnicima opće prakse te specijalistima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH imenovalo je članove Radne grupe za izradu smjernica za antimikrobno liječenje i profilaku IMS. Donošenje smjernica financijski je potpomogla Vlada Kraljevine Nizozemske, a stručno međunarodni konzultanti. Smjernice se temelje na dokazima iz sistematski pregledane literature, na lokalnim podacima o osjetljivosti bakterija na antibiotike, na postojećim kliničkim protokolima liječenja i profilakse IMS, kao i prijedlozima i komentarima kolega liječnika tijekom više od 50 tečajeva trajne edukacije o antimikrobnom liječenju i profilaksi IMS održanih u posljednje tri godne. Smjernice su putem Interneta http://iskra.bfm.hr/ i pokusne primjene od dva mjeseca široko predstavljene liječnicima obiteljske medicine te specijalistima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama – urolozima, ginekolozima, infektolozima i nefrolozima. Završnu verziju smjernica pregledao je i usvojio Izvršni odbor Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 143-1080002-0050
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: apavelic@bfm.hr (apavelic@bfm.hr), 9. Lip. 2009. u 15:37 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4