crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 410692

Zbornik radova

Autori: Pasini, Miram; Bratanić, Ante Teo; Beritić, MAroje; Markotić, Alemka; Radonić, Ana; Škerk, Višnja
Naslov: Ispitivanje učinkovitosti primjene izvantjelesne magnetne inervacije u liječenju sindroma kronične zdjelične boli u muškaraca
( Th eeffectiveness of xxtracorporeal magnetic innervation in the treatment of chronic pelvic pain syndrome in men )
Izvornik: 1. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem - KNJIGA SAŽETAKAZagreb : Hrvatsko društvo za urogenitalne i spolno prenosive infekcije HLZ-a Klinika za infektivne bolesti , 2009. 92-92.
Skup: 1. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 5.-7.6.2009.
Ključne riječi: izvantjelesna magnetna inervacija; sindrom kronične zdjelične boli; muškarci
( Extracorporeal magnetic innervation; chronic pelvic pain syndrome; males )
Sažetak:
Izvantjelesna magnetna inervacija (IMI) radi na principu Faradayevog zakona magnetske indukcije. Magnetska glava koja se nalazi u dnu terapijske stolice stvara pulsno fokusirano, vremenski promjenjivo magnetsko polje koje prodire duboko u zdjelicu i na taj način inducira nervne impulse koji stimuliraju glatke i poprećno prugaste mišiće dna zdjelice, postižući normalizaciju tonusa zdjeličnih mišića i povećavajući njihovu snagu i izdržljivost. Neocontrol je medicinski uređaj za liječenje bolesti dna zdjelice koji koristi tehnologiju IMI. Za liječenje urinarne inkontinencije žena ova je metoda u upotrebi od 1998. godine kada je odobrena od FDA. Koristi se u pedesetak država svijeta. Liječenje urinarne inkontinencije žena Neocontrol uređajem dostupno je u Hrvatskoj uz uputnicu HZZO. Liječenje se provodi ambulantno, neinvazivno je, nema poznatih nuspojava, u potpunosti je bezbolno, ne zahtjeva skidanje odjeće, ciklus se sastoji od 16 do 20 tretmana, 2 puta po 20 minuta tjedno kroz 8-10 tjedana. Kontraindikacije za primjenu IMI su trudnoća, elektrostimulator srca, srčane aritmije, metalni implantati, terapijske pumpe te intrauterini ulošci. U literaturi postoji cijeli niz radova koji potvrđuju učinkovitost i sigurnost IMI u liječenju bolesnica sa stresnom i urgentnom inkontinencijom. Sindrom kronične zdjelične boli muškaraca (CPPS = chronic pelvic pain syndrome) stanje je nepoznate etiologije i često nezadovoljavajućeg liječenja. Postoji hipoteza koja ga povezuje s mišičnom disfunkcijom i/ili s nervnom hipersenzitivnosti i inflamacijom prema kojoj je neuromuskularni spazam zdjelice primarni uzrok simptoma. Neke pak hipoteze povezuju CPPS s prisutnom a nedokazanom infekcijom, autoimunim bolestima ili s refluksom sterilnog urina. Povodeći se s hipotezom o neuromuskularnom spazmu, istražuje se djelotvornost IMI u liječenju bolesnika s CPPS. Istraživanje (2005.) urologa E. Rowe i suradnika iz Velike Britanije na malom broju bolesnika tu je djelotvornost i dokazala, što nam je dalo poticaj da slično istraživanje na većem broju bolesnika i mi provedemo. U naših ispitanika sa CPPS primarno će se isključiti infekcija, autoimuna bolest i anatomska abnormalnost urogenitalnog trakta. Istraživanje ćemo započeti nakon što dobijemo suglasnost Središnjeg etičkog povjerenstva, pa se prvi rezultati očekuju za oko 6 mjeseci.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 143-1080002-0050, 143-1430115-0103
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: apavelic@bfm.hr (apavelic@bfm.hr), 9. Lip. 2009. u 16:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4