crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 412075

Zbornik radova

Autori: Matutinović, Siniša; Kalit, Samir; Prpić, Zvonimir; Havranek, Jasmina
Naslov: Kakvoća ovčjeg mlijeka na području Dalmatinske Zagore
( Quality of sheep milk on Dalmatian Inland )
Izvornik: 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje, Zbornik sažetaka / Hrvatska mljekarska udruga (ur.). - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga , 2008. 97-98.
Skup: 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje
Mjesto i datum: Lovran, Hrvatska, 23-26.11.2008.
Ključne riječi: ovčje mlijeko; kvaliteta; Dalmatinska Zagora; godina; sezona
( sheep milk; quality; Dalmatian Inland; year; season )
Sažetak:
Godine 2005. započeo je projekt revitalizacije proizvodnje tradicijskog tvrdog Lećevačkog sira koji se proizvodi od miješanog ovčjeg i kravljeg sira (50:50). Stoga je pokrenut otkup ovčjeg mlijeka za potrebe proizvodnje Lećevačkog sira na području Dalmatinske Zagore. Istraživanje kvalitete ovčjeg mlijeka za navedeno područje nije se provodilo više desetljeća. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti kakvoću ovčjeg mlijeka na tom području gdje se uglavnom uzgaja Dalmatinska pramenka. Uzorkovanje mlijeka provodilo se dva puta mjesečno na šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva tijekom 2006., 2007. i 2008. godine. Istraženi su slijedeći parametri kakvoće: sadržaj masti, proteina, kazeina, laktoze, suhe tvari (ST), suhe tvari bez masti (Sbm), broj somatskih stanica (BSS), ukupni broj mikroorganizama (UBMO), točka ledišta, pH vrijednost, titracijska kiselost, ukupni dušik (TN) i neproteinski dušik (NPN). Rezultati istraživanja pokazali su značajan (P<0, 05) utjecaj farme na sadržaj slijedećih parametara: mast, proteini, laktoza, ST, BSS, TN i NPN kao posljedica različitog menadžmenta na pojedinim farmama. Utvrđen je značajan utjecaj godine na sadržaj laktoze, Sbm, NPN, BSS i UBMO. Količina oborina bila je najveća u 2006. godini u usporedbi s ostalim godinama obuhvaćenim istraživanjem, stoga je utvrđen značajno (P<0, 05) veći sadržaj laktoze, Sbm, UBMO i NPN u 2006. godini u odnosu na ostale dvije godine, dok je BSS bio značajno (P<0, 05) niži. Poznato je da se na području Dalmatinske Zagore ovce uzgajaju ekstenzivno, stoga je utjecaj sezone na kakvoću mlijeka bio najveći. Sadržaj mliječne masti bio je značajno (P<0, 001) najniži u travnju i svibnju, nasuprot sadržaju NPN koji je u tom dijelu sezone bio najviši. S druge strane sadržaj proteina i kazeina značajno (P<0, 001) su bili veći u srpnju i kolovozu, dok se sadržaj laktoze značajno (P<0, 001) smanjivao s napredovanjem sezone. Sadržaj ST značajno se povećavao (P<0, 001) od travnja do kolovoza, dok su sadržaj Sbm i BSS, pH vrijednost bili značajno (P<0, 05) veći u kolovozu u odnosu na ostali dio sezone. UBMO značajno je bio veći u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) u odnosu na proljetni dio sezone (ožujak, travanj, svibanj).
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 178-1782128-2124, 178-1782128-2127, 178-1782128-2121
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: mtudor@agr.hr (mtudor@agr.hr), 10. Lip. 2009. u 11:15 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4