Kakvoća ovčjeg mlijeka na području Dalmatinske Zagore (CROSBI ID 551693)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Matutinović, Siniša ; Kalit, Samir ; Prpić, Zvonimir ; Havranek, Jasmina
hrvatski
Kakvoća ovčjeg mlijeka na području Dalmatinske Zagore
Godine 2005. započeo je projekt revitalizacije proizvodnje tradicijskog tvrdog Lećevačkog sira koji se proizvodi od miješanog ovčjeg i kravljeg sira (50:50). Stoga je pokrenut otkup ovčjeg mlijeka za potrebe proizvodnje Lećevačkog sira na području Dalmatinske Zagore. Istraživanje kvalitete ovčjeg mlijeka za navedeno područje nije se provodilo više desetljeća. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti kakvoću ovčjeg mlijeka na tom području gdje se uglavnom uzgaja Dalmatinska pramenka. Uzorkovanje mlijeka provodilo se dva puta mjesečno na šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva tijekom 2006., 2007. i 2008. godine. Istraženi su slijedeći parametri kakvoće: sadržaj masti, proteina, kazeina, laktoze, suhe tvari (ST), suhe tvari bez masti (Sbm), broj somatskih stanica (BSS), ukupni broj mikroorganizama (UBMO), točka ledišta, pH vrijednost, titracijska kiselost, ukupni dušik (TN) i neproteinski dušik (NPN). Rezultati istraživanja pokazali su značajan (P<0, 05) utjecaj farme na sadržaj slijedećih parametara: mast, proteini, laktoza, ST, BSS, TN i NPN kao posljedica različitog menadžmenta na pojedinim farmama. Utvrđen je značajan utjecaj godine na sadržaj laktoze, Sbm, NPN, BSS i UBMO. Količina oborina bila je najveća u 2006. godini u usporedbi s ostalim godinama obuhvaćenim istraživanjem, stoga je utvrđen značajno (P<0, 05) veći sadržaj laktoze, Sbm, UBMO i NPN u 2006. godini u odnosu na ostale dvije godine, dok je BSS bio značajno (P<0, 05) niži. Poznato je da se na području Dalmatinske Zagore ovce uzgajaju ekstenzivno, stoga je utjecaj sezone na kakvoću mlijeka bio najveći. Sadržaj mliječne masti bio je značajno (P<0, 001) najniži u travnju i svibnju, nasuprot sadržaju NPN koji je u tom dijelu sezone bio najviši. S druge strane sadržaj proteina i kazeina značajno (P<0, 001) su bili veći u srpnju i kolovozu, dok se sadržaj laktoze značajno (P<0, 001) smanjivao s napredovanjem sezone. Sadržaj ST značajno se povećavao (P<0, 001) od travnja do kolovoza, dok su sadržaj Sbm i BSS, pH vrijednost bili značajno (P<0, 05) veći u kolovozu u odnosu na ostali dio sezone. UBMO značajno je bio veći u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) u odnosu na proljetni dio sezone (ožujak, travanj, svibanj).
ovčje mlijeko; kvaliteta; Dalmatinska Zagora; godina; sezona
nije evidentirano
engleski
Quality of sheep milk on Dalmatian Inland
nije evidentirano
sheep milk; quality; Dalmatian Inland; year; season
nije evidentirano
Podaci o prilogu
97-98.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje, Zbornik sažetaka
Hrvatska mljekarska udruga
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje
poster
23.11.2008-26.11.2008
Lovran, Hrvatska