Određivanje udjela šećera u uzorcima meda HPLC metodom (CROSBI ID 354379)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Major, Nikola
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Određivanje udjela šećera u uzorcima meda HPLC metodom
Pri određivanju šećera u medu korištena je modificirana metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Određivani su šećeri fruktoza, glukoza i saharoza u 16 vrsta monoflornog i poliflornog meda, s ukupno 137 uzoraka. U analiziranim uzorcima, srednje vrijednosti udjela fruktoze kretale su se od 34, 28 % do 41, 74 %, glukoze od 22, 96 % do 31, 30 % te saharoze od 2, 42 % do 5, 63 %. Omjer fruktoze i glukoze je varirao od 1, 36 do 1, 82. Svi analizirani uzorci zadovoljavaju zahtjevima Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda.
HPLC; med; šećeri
nije evidentirano
engleski
Determination of sugar content in honey samples by HPLC
nije evidentirano
HPLC; honey; sugars
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
11.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb