Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje aktivnosti prirodnih antioksidanasa djevičanskih maslinovih ulja iz sorte Oblica i sorte Drobnica (CROSBI ID 354578)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tafra, Petrana Određivanje aktivnosti prirodnih antioksidanasa djevičanskih maslinovih ulja iz sorte Oblica i sorte Drobnica / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Tafra, Petrana

Škevin, Dubravka

hrvatski

Određivanje aktivnosti prirodnih antioksidanasa djevičanskih maslinovih ulja iz sorte Oblica i sorte Drobnica

Djevičansko maslinovo ulje zbog svog specifičnog sastava i specifičnog načina proizvodnje ima izrazito visoku nutritivnu vrijednost i dobru održivost. Cilj ovog rada bio je usporediti oksidacijsku stabilnost dva monosortna djevičankska maslinova ulja (sorte Oblica i Drobnica) iz maslinarske godine 2007/2008, primjenom metode izbjeljivanje β -karotena i metodom sa DPPH (1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil). U uljima su određeni osnovni parametri kvalitete, udjel fenolnih spojeva i sastav i udjel tokoferola. Ulje sorte Drobnica je imalo viši udjel fenolnih spojeva i tokoferola nego ulje sorte Oblica te iz toga proizlazi da je imalo i bolju oksidacijsku stabilnost. Usporedba dviju metoda pokazala je kako je za određivanje antioksidacijske aktivnosti fenolnih spojeva bila učinkovitija DPPH metoda. Ista metoda provedena je i u kompletnom uzorku ulja. Statistička obrada rezultata pokazala je da su najveći doprinos oksidacijskoj stabilnosti imali ukupni polifenoli. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti kako je za određivnje oksidacijske stabilnosti djevičanskog maslinovog ulja najbolje primjeniti DPPH metodu, jer je njome moguće odrediti antioksidacijsku aktivnost i ostalih prirodnih antioksidanasa djevičanskog maslinovog ulja a ne samo fenolnih spojeva.

antioksidacijska aktivnost; djevičansko maslinovo ulje; metoda izbjeljivanja β -karotena; DPPH metoda

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity determination of natural antioxidants present in virgin olive oils from Oblica and Drobnica variety

nije evidentirano

Antioxidative activity; virgin olive oil; β -carotene bleaching method; DPPh method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

30.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija