crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 418686

Zbornik radova

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Kršćanska misao u hrvatskom društvu
( Christian Thought in Croatian Society )
Izvornik: Teologija u dijalogu s drugim znanostima / Aračić, Pero (ur.). - Đakovo : Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu , 2008. 299-311 (ISBN: 978-953-6935-15-4).
Skup: Znanstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem o 200. obljetnici filozofsko-teološkog studija u Đakovu, 1806.-2006.
Mjesto i datum: Đakovo, Hrvatska, 2006
Ključne riječi: Kompendij socijalnog nauka Crkve; Crkva u Hrvatskoj; hrvatsko društvo; suvremeni kršćanin; angažman; dostojanstvo ljudske osobe
( Compendium of the Social Doctrine of the Church; Church in Croatia; croatian society; contemporary Christian; employment; dignity of human person )
Sažetak:
Kompendij socijalnog nauka Crkve poziva kršćane da budu aktivni u društvu i to u svim porama društva. Taj socijalni dokument, koji je na neki način socijalni putokaz za suvremenog kršćanina, nudi brojne poticaje za konkretni angažman kršćana u društvu. Kompendij traži od svake krajevne Crkve, prema tome i Crkve u Hrvatskoj da poticaje opće Crkve prilagodi konkretnoj situaciji: "Spada na kršćanske zajednice da svaka u svojoj zemlji objektivno rašćlani postojeće stanje, da ga razjasni u svjetlu nezamjenjivih riječi evanđelja, da crpi u socijalnom nauku Crkve kriterije za prosudbu i smjernice za djelovanje." Središnja poruka Kompendija glasi: uloga je suvremenog kršćanina aktivno se zauzimati za dostojanstvo svakoga čovjeka. Zbog ugrožavanja dostojanstva velikog broja ljudi u Hrvatskoj na moralno-etičkom, gospodarstvenom, zdravstvenom i uopće socijalnom području, hrvatski kršćani imaju povijesnu obvezu angažirati se u obrani dostojanstva svakoga čovjeka posebno onih najugroženijih. Kršćanska misao u hrvatskom društvu ima povijesnu prigodu profilirati se kao djelotvorno zauzimanje za dostojanstvo čovjeka, posebno za različite skupine 'novih gubitnika' u hrvatskom društvu. Suvremena kršćanska misao u Kompendiju socijalnog nauka Crkve kao 'vademecum' pronalazi ne samo poticaj nego i konkretne upute.
Vrsta sudjelovanja: Plenarno
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 203-1941533-0732
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Teologija
Upisao u CROSBI: smigles@kbf.hr (smigles@kbf.hr), 15. Lip. 2009. u 18:11 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4