crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 423972

Časopis

Autori: Baban, Mirjana
Naslov: Križevački Lemeš: Uzgojni program za hrvatskog posavca čeka verifikaciju. Konjsko meso i na turističkom tržištu.
( Križevački Lemeš: The Posavian horse breeding programme awaiting verification. Horse meat also at the tourist market. )
Izvornik: Agroglas (1333-1728) 94 (2004); 45-45
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Hrvatski Posavac; Meso; Turizam
( Posavian horse; meat; tourism )
Sažetak:
U Ergeli Križevački Lemeš nalazi se sveukupno 30 grla hrvatskog hladnokrvnjaka od čega je 11 kobila, 8 omica, 3 muška i 6 ženska ždrebeta i 2 pastuha. Plodnost je bila vrlo dobra, odnosno 95%. Ergela je i ove godine nastupila na Gudovačkom sajmu. Stručni djelatnici ergele naznačili su važnost kontrole plodnosti kako kobila tako i pastuha, te nužnost uvođenja verifikacije roditeljstva na molekularnom nivou. Zdravstvena stanje ergele je dobro i uredno su i u ovoj godini provedene mjere propisane Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti.Zaključak Povjerenstva je u odnosu na prethodnu godinu u organiziranosti uzgoja i uzgojno-selekcijskom radu učinjen značajan pomak, te da je Hrvatski stočarski centar svjestan važnosti reorganizacije konjogojstva i da značajno pripomaže uzgojnim organizacijama. Trenutnu nisku isplativost uzgoja ovih pasmina bi se moglo popraviti boljim marketinškim projektima i ponudom konjskog mesa posebice na području Jadrana.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Križevački Lemeš: Uzgojni program za hrvatskog posavca čeka verifikaciju. Konjsko meso i na turističkom tržištu.
Upisao u CROSBI: mbaban@pfos.hr (mbaban@pfos.hr), 23. Srp. 2009. u 09:05 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4