crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 424120

Časopis

Autori: Baban, Mirjana
Naslov: Agroglas na ocjenjivanju lipicanskih pastuha na ergeli Uj Tanya Csardi, pokraj Keckemeta: Mandić ocjenjivao mađarske lipicance.
( The Agroglas present at the evaluation of Lipizzan Stallions at the Uj Tanya Csarda Stud Farm, near Kecskemet: Mandić evaluated Hungarian Lipizzan horses. )
Izvornik: Agroglas (1333-1728) 142 (2006); 43-43
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Ocjenjivanje; Mandić; Ergeli Uj Tanya Csardi
( Evaluating; Lipizzan horses; Uj Tanya Csarda Stud Farm )
Sažetak:
U takvom ambijentu po sedmi puta održano je predvođenje, ocjena i licenciranje mađarskih lipicanskih pastuha. I po sedmi puta, čast sudjelovanja u stručnom radu Komisije imao je dipl. inž. Ivica Mandić (Državna ergela lipicanaca iz Đakova). Sudilo je šest sudaca i to iz Mađarske, Rumunjske i Hrvatske (uz Mandića, tu su bili Andor Dalas iz državne ergele Szilvásvárada, Robert Bartha iz Rumunjske, te Kà ; ; roly Szabo, Csaba Bocsi i Ferenc Szakál iz Mađarske). Voditelj programa je bio dipl. ing. Zoltan Egri – voditelj selekcije uzgoja lipicanaca u Mađarskoj. Ocijenjeno je ukupno 18 predvedenih lipicanskih pastuha iz cijele Mađarske. Predvedeni pastusi su prethodno bili odabrani, jer se na terenu pojavio preveliki broj pastuha na broj kobila. Za razliku od prethodnih godina, kada je bilo ocijenjeno i po 45 pastuha, ove godine je broj za ocjenjivanje bio znatno manji. Sva grla su prije ocjenjivanja izmjerena lydtinovim štapom i vrpcom, a onda su bili predvođena pred Komisiju koja je dugotrajno i savjesno ocijenila svako grlo. Ukupna maksimalna ocjena iznosila je 100 bodova, a pojedinačno se ocjenjivao pasminski tip, spolna izražajnost, konstitucija, skladnost i proporcija tijela, razvijenost i muskulatura, te posebno građa tijela kroz oblik glave i vrata, grebena, leđa i sapi, prsa, stomak, zadnji trup, genitalije ...
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Agroglas na ocjenjivanju lipicanskih pastuha na ergeli Uj Tanya Csardi, pokraj Keckemeta: Mandić ocjenjivao mađarske lipicance.
Upisao u CROSBI: mbaban@pfos.hr (mbaban@pfos.hr), 24. Srp. 2009. u 10:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4