Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 155236)

Prilog u časopisu | ostalo

Galić, Kata Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 1-2; 23-31

Podaci o odgovornosti

Galić, Kata

hrvatski

Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji

Jestivi filmovi nalaze se u uporabi već niz godina (želatina, kapsule, ovitci za kobasice, prevlake od čokolade, šećera i od voska). Od suvremenih zaštitnih filmova zahtijeva se: (i) dobra barijera prema vlazi ; (ii) dobra barijera na kisik ; i (iii) dobra mehanička i organoleptička svojstva. Aditivi hrane poput antimikotičnih tvari ili antioksidansi također se mogu dodati u jestive filmove u cilju poboljšanja njihovih zaštitnih svojstava koji ipak imaju slabija svojstva u odnosu na nejestive materijale. Primjena jestivih filmova je ogromna: pojedinačna zaštita proizvoda (npr. bombona, suhog voća, sireva, ribe, dijelova mesa, smrznute hrane itd.), kontrola unutarnje vlage ili transporta sokova, npr. kod proizvoda poput pita, pizza (smrznutih ili svježih proizvoda). Svrha jestivih filmova nije u zamjeni za nejestive-sintetičke ambalažne materijale. Njihova primjena očituje se u tome da djeluju na sveukupno poboljšanje kvalitete hrane, povećaju njenu trajnost i/ili smanje udio upotrebljene ambalaže.

jestivi filmovi; svojstva; primjene

nije evidentirano

engleski

Edible films in the food industry

nije evidentirano

edible films; characteristics; applications

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4 (1-2)

2009.

23-31

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija