Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 155236)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Galić, Kata
hrvatski
Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji
Jestivi filmovi nalaze se u uporabi već niz godina (želatina, kapsule, ovitci za kobasice, prevlake od čokolade, šećera i od voska). Od suvremenih zaštitnih filmova zahtijeva se: (i) dobra barijera prema vlazi ; (ii) dobra barijera na kisik ; i (iii) dobra mehanička i organoleptička svojstva. Aditivi hrane poput antimikotičnih tvari ili antioksidansi također se mogu dodati u jestive filmove u cilju poboljšanja njihovih zaštitnih svojstava koji ipak imaju slabija svojstva u odnosu na nejestive materijale. Primjena jestivih filmova je ogromna: pojedinačna zaštita proizvoda (npr. bombona, suhog voća, sireva, ribe, dijelova mesa, smrznute hrane itd.), kontrola unutarnje vlage ili transporta sokova, npr. kod proizvoda poput pita, pizza (smrznutih ili svježih proizvoda). Svrha jestivih filmova nije u zamjeni za nejestive-sintetičke ambalažne materijale. Njihova primjena očituje se u tome da djeluju na sveukupno poboljšanje kvalitete hrane, povećaju njenu trajnost i/ili smanje udio upotrebljene ambalaže.
jestivi filmovi; svojstva; primjene
nije evidentirano
engleski
Edible films in the food industry
nije evidentirano
edible films; characteristics; applications
nije evidentirano
Podaci o izdanju
4 (1-2)
2009.
23-31
objavljeno
1847-3423
1847-7461