crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 427626

Časopis

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Društvo etničke ravnoteže - kolijevka nacionalizma: Norbert Mappes-Niediek, "Die Ethno-Falle: der Balkan-Konflikt und was Europa daraus lernen kann"
( The ethnic balance society - the cradle of nationalism: Norbert Mappes-Niediek, "Die Ethno-Falle: der Balkan-Konflikt und was Europa daraus lernen kann" )
Izvornik: Književna republika (1334-1057) 4 (2006), 11-12; 244-255
Vrsta rada: prikaz
Ključne riječi: Jugoslavija; Hrvati; Srbi; Bošnjaci; etnički konflikt; kultura; identitet; standardni jezik; multietnička država; religija; nacionalizam; povijest; pravljenje nacije; Europska unija; ljudska prava
( Yugoslavia; Croats; Serbs; Moslems; ethnic conflict; culture; identity; standard language; multiethnic state; religion; nationalism; history; nation-building; European Union; human rights )
Sažetak:
Na osnovi obimne literature i vlastitih istraživanja Mappes-Niediek analizira odnos nacija u bivšoj Jugoslaviji. Pokazuje da se Hrvati, Srbi i Bošnjaci nisu razlikovali po kulturi, i da nije kultura prouzrokovala konflikt 90-ih godina. S obzirom da se radilo o višenacionalnoj državi, autor podsjeća da razlika između višenacionalne i jednonacionalne države nije u kulturnoj raznovrsnosti ili u raznovrsnosti porijekla, nego u ophođenju države s tim. Višenacionalna i jednonacionalna država razlikuju se politički, a ne kulturno. U knjizi se objašnjava da je "etnička ravnoteža bila ono što je uništilo Jugoslaviju, a ne, kako se uvijek iznova tvrdi, neravnoteža". Princip etničke ravnoteže, koji je vladao u jugoslavenskom pravosuđu, u ekonomiji, u historiografiji i u drugim sferama, bio je na štetu istine jer se inzistiralo na paritetu po nacionalnom ključu. Država je bila organizirana tako da je čine nacionalni kolektivi, a ne građani. Nedostajalo je građansko društvo: "Misli se na društvo u kojem državni narod obuhvaća sve građane države, na društvo u kojem prava ima svaki pojedinac i nijedan kolektiv, na društvo gdje je 'etnička pripadnost' u najboljem slučaju kategorija drugog ili trećeg reda koja će u sljedećoj generaciji ili u generaciji nakon nje možda sasvim potonuti u zaborav". Izvlačeći iz povijesti Jugoslavije zaključke koji bi mogli biti poučni za organiziranje i strukturu Evropske unije, autor upozorava da Europska unija u nastojanju da postigne etničku ravnopravnost između svojih članica i u nastojanju da se orijentira prema pravima manjina i kultura, postaje sve sličnija nestaloj Jugoslaviji.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Politologija,Filologija,Povijest
Puni text rada: 427626.rec._MAPPES-NIEDIEK.PDF (tekst priložen 23. Ruj. 2009. u 13:32 sati)
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar:
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 23. Ruj. 2009. u 13:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4