crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 427628

Časopis

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Kultura kao kriva politika identiteta: Sabine Riedel, "Die Erfindung der Balkanvölker: Identitätspolitik zwischen Konflikt und Integration"
( Culture as a wrong identity politics: Sabine Riedel, "Die Erfindung der Balkanvölker: Identitätspolitik zwischen Konflikt und Integration" )
Izvornik: Književna republika (1334-1057) 4 (2006), 9-10; 192-199
Vrsta rada: prikaz
Ključne riječi: politika identiteta; kultura; Jugoslavija; Bosna; Hrvatska; Hrvati; Srbi; Bošnjaci; jezična politika; standardni jezik; etnički konflikt; identitet; pravljenje nacije; multietnička država; religija; nacionalizam; povijest; narod; nacija; etnički identitet; mitovi; Europska unija; ljudska prava
( identity politics; culture; Yugoslavia; Bosnia; Croatia; Croats; Serbs; Moslems; language policy; standard language; ethnic conflict; identity; nation-building; multiethnic state; religion; nationalism; history; folk; nation; ethnic identity; myths; European Union; human rights )
Sažetak:
U knjizi se analiziraju politike identiteta u jugoistočnoj Evropi. Na primjeru Hrvata, Srba i Bošnjaka pokazuje se da jezik nije podudaran s etničkom pripadnošću. Također se objašnjava da etnosi, narodi i nacije ne nastaju prirodno i da se ne formiraju na osnovi objektivnih kriterija, nego na osnovi politike. Ni kulturni identitet ne nastaje prirodno, nego ga oblikuju političari. Sve ove znanstvene spoznaje o identitetu, kulturi i nacijama slabo su doprle u Hrvatsku, Bosnu, Srbiju i Crnu Goru. Umjesto toga, u nabrojanim državama još uvijek dominiraju mitovi o porijeklu, o nacionalnoj kulturi i slično. Zato se nije proširilo saznanje da nacija i kultura nisu podudarni. Kulturološki shvaćenoj naciji suprotstavlja se u knjizi politički pojam nacije, koji sve pripadnike postojeće države označava istom nacijom neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti. Političke nacije su npr. francuska nacija, njemačka nacija i druge zapadnoevropske nacije. U knjizi se pokazuje da bi za Bosnu i druge južnoslavenske države prijelaz prema političkom modelu nacije značio pozitivan razvoj. Takav prijelaz je, međutim, nemoguć bez dosljednog razračunavanja sa stereotipnim slikama povijesti, baziranim na kulturološkom modelu nacije, koji je neiscrpno vrelo za konflikte.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Politologija,Filologija,Povijest
Puni text rada: 427628.rec._RIEDEL.PDF (tekst priložen 23. Ruj. 2009. u 13:37 sati)
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar:
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 23. Ruj. 2009. u 13:37 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4