crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 427753

Zbornik radova

Autori: Temunović, Martina; Frascaria-Lacoste, Nathalie; Šatović, Zlatko; Fernández-Manjarrés, Juan F.; Škvorc, Željko; Franjić, Jozo.
Naslov: Genetska raznolikost populacija poljskoj jasena (Fraxinus angustifolia Vahl) u Hrvatskoj
( Genetic diversity of Fraxinus angustifolia Vahl populations in Croatia )
Izvornik: Zbornik sažetaka, Proceeding of Abstracts / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka ; Vidaković Cifrek, Željka ; Tkalec, Mirta ; Bauer, Nataša ; Lukša, Žaklin. (ur.). - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo 1885 , 2009. 126-127.
Skup: 10. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 14 – 20. 09. 2009.
Ključne riječi: Genetska diferencijacija; Populacijska struktura; Mikosatelitni biljezi; Fraxinus angustifolia
( genetic differentiation; population structure; microsatellites; Fraxinus angustifolia )
Sažetak:
Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) je anemofilna vrsta drveća prirodno rasprostranjena u južnoj i jugoistočnoj Europi. O taksonomskim odnosima u sklopu ove vrste postoje različita gledišta, međutim prevladava mišljenje da je vrsta Fraxinus angustifolia diferencirana na tri podvrste od kojih prema nekim autorima dvije dolaze na području Hrvatske: ssp. angustifolia (zapadno Sredozemlje) i ssp. oxycarpa (istočna i južna Evropa). Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi genetsku raznolikost i populacijsku strukturu poljskoga jasena u Hrvatskoj. Ukupno je uzorkovano 345 stabala iz 11 prirodnih populacija (4 iz Mediteranske i 7 iz Kontinentalne regije) i genetska raznolikost analizirana je pomoću 6 SSR biljega. Zabilježeno je ukupno 80 alela, a prosječan broj alela po biljegu iznosio je 29.33. Zabilježena je visoka zapažena i očekivana heterozigotnost unutar populacija (srednje vrijednosti iznosile su 0.68 i 0.70). Utvrđene su značajne razlike između srednjih vrijednosti očekivane i zapažene heterozigotnosti te alelnog bogatstva između regija, s nižim vrijednostima zabilježenima na Mediteranu. Testiranje Hardy-Weinbergove ravnoteže nije pokazalo značajno odstupanje niti za jedan lokus unutar populacija. FST vrijednosti između parova populacija kretale su se u rasponu od 0 do 0.07. Analiza molekularne varijance pokazala je da je većina genetske raznolikosti uzrokovana razlikama između jedinki unutar populacija (95.84%), dok se 2.72% raznolikosti objašnjava razlikama između populacija unutar regija i svega 1.43% razlikama među regijama. Sveukupno, genetska diferencijacija bila je niska, što upućuje na jak i kontinuirani prijenos gena između populacija i regija.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 068-0680722-0564, 068-0680722-0707
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biologija,Poljoprivreda (agronomija),Šumarstvo
Upisao u CROSBI: mtemunovic@sumfak.hr (mtemunovic@sumfak.hr), 24. Ruj. 2009. u 16:08 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4