crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 430086

Časopis

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Kroatistika i nacionalizam (odgovor Ivi Pranjkoviću)
( Croatistics and nationalism (response to Ivo Pranjković) )
Izvornik: Književna republika (1334-1057) 3 (2005), 9-12; 211-238
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: sociolingvistika; jezična politika; standardni jezik; purizam; preskriptivizam; nacionalizam; nacizam; povijest; jezični unitarizam; jezične varijante; jezični varijeteti; prestiž; jezična ravnopravnost; policentrični jezik; Jugoslavija; Novosadski dogovor; Ljudevit Jonke; mitovi; pravljenje nacije; identitet; masovni mediji; sport; religija; školstvo; odgovornost znanstvenika; njemački jezik; hrvatski jezik; srpskohrvatski jezik
( sociolinguistics; language policy; standard language; purism; prescriptivism; nationalism; nazism; history; linguistic unitarism; language varieties; prestige; linguistic equality; polycentric language; Yugoslavia; The Novi Sad Agreement; Ljudevit Jonke; myths; nation-building; identity; mass media; sport; religion; education; responsibility of scientists; German; Croatian; Serbo-Croatian )
Sažetak:
U ovom članku se kritički analizira jedan tekst kojemu je autor Ivo Pranjković. Ukazuje se na neopravdanost preskriptivnog i purističkog pristupa jezika. Na osnovi uvida u brojne radove iz svjetske lingvistike pokazuje se da purizam i preskriptivnost nemaju potpore u znanosti o jeziku, te da je lingvistika kao i svaka druga znanost deskriptivna a ne preskriptivna. Navode se dokazi za direktnu povezanost purizma i nacionalizma, opisuje se uloga purizma u doba nacističke Njemačke i kako profesori služe nacionalističkoj ideologiji propagiranjem purizma. U članku se, nadalje, pokazuje da tema jezičnog unitarizma u Jugoslaviji izgleda sasvim drukčije osobi upoznatoj s nekim temeljnim sociolingvističkim činiocima kakav je npr. prestiž. Analizira se nacionalistička ideologija, udio mitova u njoj i osnovna svojstva tih mitova. Govori se o potrebi nacionalizma za neprijateljem, o velikoj ulozi medija pri širenju nacionalizma i o utjecaju sportskih takmičenja na jačanje nacionalizma. Govori se i o usađivanju nacionalističkih predrasuda pomoću škola, u nastavi povijesti, jezika i književnosti. Opisuju se zajednička svojstva nacionalizma i religije.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Filologija,Povijest
Puni text rada: 430086.KROATISTIKA_I_NACIONALIZAM.PDF (tekst priložen 12. Lis. 2009. u 14:11 sati)
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Kroatistika i nacionalizam (odgovor Ivi Pranjkoviću)
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 12. Lis. 2009. u 14:11 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4