crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 430095

Časopis

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: U službi politike (odgovor Ivi Pranjkoviću)
( In service to politics (response to Ivo Pranjković) )
Izvornik: Književna republika (1334-1057) 3 (2005), 7-8; 171-200
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: sociolingvistika; jezična politika; povijest; historiografija; standardni jezik; populizam; formiranje nacije; hrvatski narodni preporod; mitovi; porijeklo; nacionalizam; kultura; policentrični jezik; jezične varijante; međusobna razumljivost; odgovornost znanstvenika; purizam; standardizacija; planiranje jezika; normiranje; anglicizmi; dijalekt; kajkavski; pravopis; dansko-norveški; ilirski; hrvatski jezik; srpski jezik; bošnjački jezik; srpskohrvatski jezik; njemački jezik; engleski jezik
( sociolinguistics; language policy; history; historiography; standard language; populism; nation-forming; Croatian national revival; myths; origin; nationalism; culture; polycentric language; language varieties; mutual intelligibility; responsibility of scientists; purism; standardization; language planning; norming; Anglicisms; dialect; Kajkavian; orthography; Dano-Norwegian; Illyrian; Croatian; Serbian; Bosniakian; Serbo-Croatian; German; English )
Sažetak:
U ovoj kritičkoj analizi jednog teksta koji je napisao Ivo Pranjković razdvaja se znanstveni pristup jeziku od populističkoga. Navode se i objašnjavaju osnovna svojstva standardnog jezika, podsjeća se da je temeljna funkcija standardizacije poboljšavanje komunikacije, i da se normiranje jezika ravna prema jezičnoj upotrebi a ne prema subjektivnom ukusu jezikoslovaca. Govori se o neopravdanosti purističke jezične politike, o nepodudaranju kulture s jezikom i o nepodudaranju kulturnog i nacionalnog identiteta. Pruža se definicija policentričnog standardnog jezika i opisuje kada je i kako došlo do standardizacije. Govori se o nazivu jezika u prošlosti, što je značio naziv "ilirski" a što naziv "hrvatski". Također se opisuje kako dolazi do formiranja nacija i kako državna historiografija prepravlja povijest. Navodi se zašto je izraz "narodni ili nacionalni preporod" pogrešan kad je riječ o 19. stoljeću, i zašto je znanstveno opravdan izraz "pravljenje nacije".
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Filologija,Povijest
Puni text rada: 430095.U_SLUZBI_POLITIKE.PDF (tekst priložen 12. Lis. 2009. u 14:27 sati)
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: U službi politike (odgovor Ivi Pranjkoviću)
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 12. Lis. 2009. u 14:27 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4