crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 430371

Zbornik radova

Autori: Grijak, Zoran
Naslov: Analiza identitetskih odrednica bosanskohercegovačkog pučanstva u političkim razmatranjima Adalberta von Sheka i Moritza von Auffenberga
( Analysis of identity determinants of the population of Bosnia and Herzegovina in the political considerations of Adalbert von Shek and Moritz von Auffenberg )
Izvornik: Identitet Bosne i Hercegovine kroz historiju. Zbornik radova, 1 / Kamberović, Husnija (ur.). - Sarajevo : Institut za istoriju u Sarajevu , 2011. 103-129 (ISBN: 978-9958-649-10-3).
Skup: Identitet Bosne i Hercegovine kroz historiju
Mjesto i datum: Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 25. - 26. 09. 2009.
Ključne riječi: Bosna i Hercegovina; austrougarska uprava; nacionalni identitet; Adalbert von Shek; Moritz von Auffenberg
( Bosnia and Herzegovina; Austro-Hungarian government; national identity; Adalbert von Shek; Moritz von Auffenberg )
Sažetak:
U prilogu je istraženo oblikovanje nacionalnog identiteta bosanskohercegovačkog pučanstva u austrougarskom razdoblju na temelju rukopisne ostavštine dvojice visokih civilnih i vojnih službenika Adalberta von Sheka i Moritza von Auffenberga, u kojoj se ta tema analizira u širem sklopu važnijih političkih, socijalnih i ekonomskih pitanja. Posebna pozornost usmjerena je na istraživanje suodnosa nacionalnog i konfesionalnog identiteta, koji su u Bosni i Hercegovini bili isprepleteni i međuovisni. Analizira se nekoliko dokumenata, nastalih nakon aneksije Bosne i Hercegovine 1908., u kojima se problematika identiteta razmatras ciljem oblikovanja dugoročnije austrougarske politike. Posljednji izvor koji se razmatra nastao je tijekom Prvoga svjetskog rata, kao pokušaj sagledavanja njegovih uzroka i zauzimanja stajališta o najvažnijim pitanjima vezanim uz održanje i preustroj Austro-Ugarske Monarhije.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 019-0190612-0599
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: grijak@isp.hr (grijak@isp.hr), 14. Lis. 2009. u 11:27 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4