Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 437616

Zbornik radova

Autori: Sindik, Joško
Naslov: Kvalitetni dječji vrtić – prepreke radne motivacije zaposlenika
( Quality kindergarten - the barriers in work motivation of employees )
Izvornik: Zbornik radova – 5. hrvatski susret kvalitetnih škola, međunarodni stručno-znanstveni skup škola koje promiču ideje Kvalitetne škole W. Glassera. / Žužić, Slavica ; Tonšić-Krema, Jagoda ; Sternberger, Toni ; Vrabec, Milivoj ; Sloković, Jasna (ur.). - Pazin : MZOŠ, Istarska županija, Grad Pazin , 2009. 1-10.
Skup: 5. hrvatski susret kvalitetnih škola, međunarodni stručno-znanstveni skup škola koje promiču ideje Kvalitetne škole W. Glassera
Mjesto i datum: Pazin, Hrvatska, 11.-13.10.2009.
Ključne riječi: motivacija; predškolski; rad
( motivation; pre-school; work )
Sažetak:
U radu se razmatraju motivacijski faktori u kreiranju kulture vrtića koja potiče podizanje radne učinkovitosti različitih profila zaposlenika u predškolskim ustanovama, na temelju aktualnih službenih dokumenata. Izgleda da u predškolskim ustanovama ne postoji dovoljno velik pomak u mogućnosti poticanja motivacije zaposlenika za rad, u odnosu na stanje s kraja 1980-ih godina. Zato bi prvenstveno na razini države (dakle zakonski) bilo poželjno dati veću samostalnost konkretnoj predškolskoj ustanovi u kreiranju vlastitih operacionalizacija pokazatelja radnog učinka za konkretno radno mjesto, a s ciljem poboljšanja motiviranosti za rad, te posljedično boljih rezultata rada. A u skladu s tim, važno bi bilo definirati i pravednu i transparentnu politiku raspodjele. Na razini predškolske ustanove, bilo bi poželjno da pokazatelji radnog učinka budu što usklađeniji s potrebama djece i roditelja (korisnika usluga), dok bi nagrade za povećano zalaganje zaposlenika morale biti jasno asocirane s ulaganjem napora (trudom, savjesnim obavljanjem radnih zadaća). U ovom su radu date samo indicije i smjernice za utvrđivanje aktualnog stanja poticajnosti sustava nagrađivanja na radni učinak. Za preciznije planiranje poboljšanja motivacijskih uvjeta rada u predškolskim ustanovama potrebne su puno detaljnije empirijske studije.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: josindik@public.hr (josindik@public.hr), 15. Pro. 2009. u 13:35 sati